Externe

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, arestat în Moscova pentru discreditarea armatei ruse

schedule 29 feb. 2024, 16:24

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, arestat în Moscova pentru discreditarea armatei ruse
https://pixabay.com/photos/the-flagpole-russia-state-flag-2877540/
Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Serghei Sokolov, arestat în Moscova pentru "discreditarea" armatei ruse.

Redactorul-şef al publicației ruse independente Novaia Gazeta, Serghei Sokolov, a fost arestat la Moscova sub acuzația de "discreditare" a armatei ruse, conform unui anunț făcut de ziar. Arestarea a avut loc miercuri dimineața, în timp ce președintele Vladimir Putin își ținea discursul anual către națiune.

Serghei Sokolov, care a preluat funcția de redactor-șef în septembrie 2023, a fost ridicat de agenți ai Centrului rus pentru combaterea Extremismului (Centrul E) și este posibil să fie supus unei amenzi de până la 50.000 de ruble. Novaya Gazeta, cunoscută pentru poziția sa critică la adresa Kremlinului și pentru investigațiile privind corupția și încălcările drepturilor omului, a fost forțată să își suspende activitatea în martie 2022, iar unii dintre jurnaliștii săi au ales exilul în Letonia, unde au înființat Novaya Gazeta Europe.

Infracțiunea de "discreditare" a armatei este pedepsită în Rusia cu amenzi semnificative, ajungând până la un milion de ruble pentru persoanele juridice. Organizația Reporteri fără Frontiere s-a declarat "indignată de această arestare", considerând-o o dovadă a cenzurii severe din Rusia. În contextul represiunilor politice, ONG-ul "Setevie Svobodi" oferă asistență juridică victimelor, iar instanțele rusești au emis deja mii de amenzi sub această acuzație.

Arestarea lui Sokolov subliniază presiunile continue asupra presei independente în Rusia și coincide cu discursul președintelui Putin, în care acesta a vorbit despre situația militară și economică a țării, precum și despre amenințările cu războiul nuclear împotriva Occidentului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---