Externe

Franța își exprimă sprijinul pentru decizia CPI de a solicita mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și liderii Hamas

schedule 21 mai 2024, 08:04

Franța își exprimă sprijinul pentru decizia CPI de a solicita mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și liderii Hamas
IsraeliPM/Youtube
Franța susține CPI în solicitarea de mandate de arestare pentru liderii israelieni și Hamas, acuzați de crime în Gaza.

Franța a anunțat că susține decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a solicita mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderii mișcării islamiste Hamas, în contextul acuzațiilor de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza. Ministerul francez de externe a transmis că Franța sprijină independența CPI și lupta împotriva impunității. Într-un comunicat, diplomația franceză a condamnat atacurile comise de Hamas și a subliniat necesitatea respectării dreptului internațional umanitar de către Israel, menționând că o soluție politică durabilă este singura cale spre pace.

Procurorul CPI, Karim Khan, a cerut mandate de arestare pentru Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant, precum și pentru liderii Hamas, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, pentru presupuse crime comise în timpul conflictului din Fâșia Gaza. Acuzațiile includ „înfometarea deliberată a civililor” ca metodă de război, „omucidere intenționată”, „exterminare” și „viol și alte forme de violență sexuală”.

Decizia CPI a stârnit reacții puternice din partea oficialilor israelieni, inclusiv a premierului Netanyahu, care a respins acuzațiile și a promis că va continua campania din Gaza. De asemenea, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a calificat cererea procurorului CPI drept o „decizie scandaloasă”.

Dacă judecătorii CPI decid emiterea mandatelor de arestare, statele membre ale CPI vor fi teoretic obligate să-i aresteze pe cei vizați dacă aceștia se află pe teritoriul lor. Cu toate acestea, CPI nu dispune de forțe proprii pentru a impune aplicarea deciziilor sale, depinzând de cooperarea statelor membre.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---