Politic

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de condamnarea la închisoare. ICCJ: Faptele s-au prescris

schedule 12 iul. 2023, 06:22

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de condamnarea la închisoare. ICCJ: Faptele s-au prescris
Foto: Capturi

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o decizie foarte importantă pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu: cele două scapă de închisoare! Magistrații au hotărât încetarea procesului penal față de fostul ministru al Turismului pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită şi cinci infracţiuni de spălare a banilor, şi faţă de Ioana Băsescu, pentru instigare la delapidare şi două infracţiuni de de spălare a banilor, în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Faptele s-au prescris.

Decizia ÎCCJ: Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de închisoare

Hotărârea instanței a venit ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Decizia este definitivă. ÎCCJ a admis, marți, apelurile declarate de inculpații Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe şi Tarhon Victor împotriva sentinţei penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 5230/2/2017.

Instanța a desființat, în parte, sentința penală atacată și, rejudecând, a decis încetarea procesului penal față de inculpatul Victor Tarhon, pentru luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, încetarea procesului penal față de inculpata Elena Gabriela Udrea, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită şi cinci infracţiuni de spălare a banilor, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Totodată, a încetat procesul penal față de inculpatul Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. O decizie similată a fost luată și pentru Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare.

Curtea a stabilit și încetarea procesului penal față de inculpata Ioana Băsescu, pentru o infracțiune de instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. 

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată, în 2 martie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009. În acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

La acel moment, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat şa trei ani de închisoare cu suspendare.

Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuiau să achite suma de 119.000 lei către SC Oil Terminal. Tot atunci, instanţa a menţinut măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor aflate în proprietatea Ioanei Băsescu. Instanţa a decis ca de la Elena Udrea să fie confiscate sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită, cât şi suma de 305.118 lei.

Totodată, menţinea măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea acesteia. DNA ceruse o condamnare de 12 de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---