Externe

Comisia Europeană lansează investigații asupra Apple, Google și Meta pentru potențiale încălcări ale regulamentului DMA

schedule 25 mar. 2024, 16:44

Comisia Europeană lansează investigații asupra Apple, Google și Meta pentru potențiale încălcări ale regulamentului DMA
Proxima Studio / Shutterstock
Comisia Europeană investighează Apple, Alphabet și Meta pentru posibile încălcări ale regulilor de concurență sub noua legislație DMA.

Comisia Europeană a anunțat lansarea a cinci investigații separate împotriva companiilor Apple, Alphabet (compania-mamă a Google) și Meta (fostul Facebook), pentru a determina dacă acestea au încălcat regulile de concurență stabilite de noul regulament pentru piețele digitale, cunoscut sub numele de Digital Markets Act (DMA). Investigatiile vor examina dacă giganții tehnologici și-au folosit poziția dominantă pentru a restricționa concurența și a limita opțiunile consumatorilor.

DMA, care a intrat în vigoare la începutul lunii martie, are ca scop asigurarea unui mediu de concurență echitabil pentru companiile mai mici și oferirea utilizatorilor de servicii digitale a mai multor opțiuni. Comisia va investiga practicile Apple și Google legate de magazinele lor de aplicații, precum și utilizarea datelor personale ale utilizatorilor de către Meta în scopuri publicitare.

În cazul Apple și Google, Comisia dorește să afle dacă acestea au impus restricții care împiedică dezvoltatorii de aplicații să comunice direct cu utilizatorii sau să le ofere oferte mai avantajoase în afara magazinelor de aplicații oficiale. De asemenea, se va analiza modul în care Apple permite utilizatorilor să dezinstaleze aplicații preinstalate sau să schimbe setările implicite pe dispozitivele iOS.

Pentru Meta, ancheta se concentrează pe modelul "pay or consent", care cere utilizatorilor să plătească un abonament pentru a evita publicitatea țintită sau să consimtă la utilizarea datelor lor personale pentru crearea de profiluri publicitare. Comisia Europeană consideră că acest model nu oferă o alegere reală utilizatorilor care nu doresc să își vândă datele personale.

Comisia speră să finalizeze investigațiile în termen de un an și poate impune amenzi de până la 20% din cifra de afaceri mondială pentru încălcări grave și repetate ale regulamentului DMA. Aceste investigații reprezintă o premieră în aplicarea noului cadru legislativ și subliniază determinarea UE de a reglementa piețele digitale și de a limita practicile anticoncurențiale ale marilor platforme online.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---