Politic Social

Cel mult zece persoane pot fi înregistrate cu buletinul de identitate la o adresă de domiciliu

schedule 08 feb. 2023, 16:28

Cel mult zece persoane pot fi înregistrate cu buletinul de identitate la o adresă de domiciliu
Mircea Moira/Shutterstock

Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, maxim 10 persoane vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate la o adresă de domiciliu. Propunerea a venit din partea unui grup de parlamentari PSD.

Maxim 10 persoane vor putea fi înscrise la o adresă de domiciliu

Propunerea legislativă a fost votată, înregistrând 64 de voturi „pentru", 12 „împotrivă" şi 19 abţineri. Proiectul de lege presupune numărul maxim de persoane care poate fi înscris la o adresă de domiciliu. Inițiatorii însă au menționat că limitarea face excepție într-un singur caz.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv", se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD.

Parlamentarii PSD susțin că propunerea legislativă are drept scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţă a persoanelor, a datelor înregistrate în Registrul de Evidenţă a Persoanelor, dar şi crearea posibilităților cetăţenilor români pentru obţinerea actelor de identitate.

„De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa a persoanelor fizice", mai arată iniţiativa.

De asemenea, potrivit propunerii legislative inițiate de parlamentarii PSD, „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul".

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---