Social

Benzi unice de circulaţie pentru transportul public în București. Pot sau nu conduce șoferii pe aceste benzi

schedule 15 dec. 2023, 10:44

Benzi unice de circulaţie pentru transportul public în București. Pot sau nu conduce șoferii pe aceste benzi
LCV / Shutterstock

În București sunt amenajate tot mai multe benzi unice de circulație pentru transportul public cu scopul de a evita aglomerația. Șoferii însă au doar câteva excepții prin care nu sunt sancționați pentru încălcarea benzilor destinate exclusiv circulației vehiculelor de transport public.

Benzi unice de circulație în București. Cum circulă șoferii

Benzile speciale destinate doar pentru transport public, precum autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele, se regăsesc în mai toate orașele mari ale lumii. Acestea au început să apară și în Capitală, fiind absolut necesare pentru a evita aglomerația.

Chiar și așa, mulți conducători auto folosesc aceste benzi de circulație pentru a evita aglomerația de pe alte benzi și astfel blochează accesul transportului în comun pe benzile special amenajate. De aici și apar o nouă serie de probleme în trafic.

Potrivit legii, niciun vehicul nu are dreptul să circule pe aceste benzi speciale în afară de cele care fac parte din categoria vehiculelor de transport în comun. Nu există nicio distanță minimă stabilită, astfel că accesul pe aceste benzi este interzis autovehiculelor care nu se încadrează în categoria de transport public.

Conducătorii auto care sunt prinși că au intrat ilegal pe banda specială pentru transportul public în comun vor fi amendați. Sancțiunea este cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă între 870 și 1.160 de lei.

Excepții acceptate de polițiști

Totuși, legea prevede și niște excepții cu privire la circulația pe benzile special destinate transportului public. Poliția nu va aplica amendă celor care vor intra pe banda destinată autobuzelor pentru a vira pe o stradă laterală sau pentru a depăși un obstacol temporar, cum ar fi un accident sau o lucrare în desfășurare.

Conducătorii auto sunt obligați să părăsească imediat banda pentru autobuze după ce au depășit obstacolul. Totodată, agenții de circulație pot indica șoferilor să folosească banda pentru autobuze în situații speciale.

În Capitală, noi benzi pentru circulația transportului public au fost amenajate în zona Casei Presei Libere, iar acum orașul dispune de aproximativ 20 de kilometri de tronsoane dedicate doar transportului în comun.

Aceste măsuri au fost aplicate și cu scopul de a încuraja cetățenii să renunțe la mașinile personale și să circule cu transportul public, precum autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---