Politic Locale Social

Ar interveni NATO dacă Republica Moldova ar fi atacată de Rusia? Geoană: „Moldova este partener, nu membru NATO”

schedule 25 feb. 2023, 16:26

Ar interveni NATO dacă Republica Moldova ar fi atacată de Rusia? Geoană: „Moldova este partener, nu membru NATO”
Below the Sky/Shutterstock

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre războiul din Ucraina la un an de declanșarea lui, despre un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova și dacă NATO ar interveni în acest conflict.

China susține Rusia în războiul declanșat contra Ucrainei

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Rusia este susținută de China în războiul cu Ucraina. La ora actuală, China încearcă să sprijine Rusia economic, financiar și în orice alt mod.

China s-a așezat temeinic în tabăra rusească și chiar dacă acest lucru încearcă să-l mascheze, pentru că nu dorește să irite restul planetei. Pe de altă parte, orice idee care poate conduce către pace este binevenită. Și președintele Zelenski a propus un plan în 20 de puncte. Din păcate, dacă ne uităm la terenul de luptă, nu vedem condiții politice”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul NATO este de părere că singurul motiv pentru care Vladimir Putin ar accepta să pună capăt acestui război este dacă ar realiza că aceste costuri ale războiului sunt mult mai mari decât beneficiile la care s-a așteptat. Ceea ce ar putea accelera pacea este victoria Ucrainei, însă se pare că suntem încă departe de acest punct.

Singurul mod în care Putin se va opri este dacă va realiza că aceste costuri ale războiului sunt mai mari decât beneficiile pe care a crezut că le poate aduce acest război. Din păcate, altă variantă nu este”, a completat Mircea Geoană.

Ce rol ar avea România dacă Republica Moldova ar fi atacată de Rusia

Oficialul român spune că acest război va fi încă o pagină de istorie pe lângă războaiele mondiale și căderea regimului sovietic.

De curând, autoritățile de la Moscova au acuzat Ucraina că ar încerca să lanseze o invazie militară în Transnistria. Geoană susține însă că trupele ruse nu au capacitatea militară de a interveni în Transnistria, deoarece acest lucru ar însemna să ocupe toată Ucraina, inclusiv Odesa.

„Ceea ce este cu adevărat preocupant și foarte grav în acest comunicat (emis de Ministerul rus al Apărării - n.r.) este că ei spun, de fapt, Transnistria, parte a teritoriului Republicii Moldova suveran, este echivalat cu teritoriul Federației Ruse. Cam aceasta este prețuirea pe care o dă Federația Rusă dependenței și suveranității”, a comentat el.

În cazul în care Rusia ar decide să atace teritoriul Republicii Moldova, Geoană a spus că ar fi dificil ca NATO să intervină în vreun fel, deoarece momentan Moldova este partener, ci nu stat membru.

Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat.”, a conchis oficialul Alianței.

Totuși, secretarul NATO menționează că președinta Maia Sandu și liderii din Chișinău sunt neutri, lucru care nu înseamnă neapărat că sunt slabi din punct de vedere militar.

„A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația. De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republicii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republicii Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a conchis oficialul Alianței.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---