Vladimir Putin, trădat de BRICS. Cum a fost forțată Africa de Sud să aleagă între Rusia și SUA
Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a se deplasa la summitul BRICS de la Johannesburg a scutit Africa de Sud de o situație dificilă, aceea de a-l aresta pe liderul de la Kremlin, acuzat de crime de război în Ucraina. Dar cum a fost forțată Africa de Sud să aleagă între Rusia și SUA?
Africa de Sud, forțată să aleagă între Rusia și SUA
Oficialii sud-africani aveau o mare dilemă. Vladimir Putin, aliat apropiat, urma să participe, în august, la un summit BRICS (o alianță între Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) în țara lor, dar erau obligați, din punct de vedere legal, să îl aresteze pentru că este căutat de un tribunal internațional care l-a acuzat de crime de război în Ucraina.
Africa de Sud a fost forțată să aleagă între stricarea relațiilor cu Rusia sau deteriorarea relațiilor cu Statele Unite și Occidentul, care sunt parteneri importanți. Astfel, occidentalii au devenit din ce în ce mai iritați de apropierea Africii de Sud de Moscova. Dar Putin le-a oferit miercuri o soluție sud-africanilor.
Președintele Cyril Ramaphosa a anunțat că Putin a decis, în urma unui acord comun, să nu participe la summit. În locul său l-a trimis pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce Putin va participa prin videoconferință la summit.
Citește și:
> Marea Britanie ar fi purtat discuții secrete cu Rusia încă de la începutul războiului
> Vladimir Putin, după rebeliunea lui Prigojin: trei variante pentru grupul Wagner
Așadar, faptul că Putin a făcut un pas în spate a ușurat, pe moment, încurcătura în care era Africa de Sud. Însă țara este nevoită în continuare să găsească un echilibru pentru a menține legături strânse atât cu Rusia, cât și cu SUA.
Africa de Sud, critici din partea SUA
Africa de Sud a fost criticată de SUA pentru că a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia. În plus, oficialii americani au acuzat Africa de Sud că furnizează arme Rusiei, fapt negat de guvern.
Preşedintele Ramaphosa, care se confruntă cu alegeri la anul, a fost blamat de mare parte din poporul său că a adoptat o poziție prea blândă în fața Rusiei, care ar putea dăuna economic țării sale. Guvernul american şi deputaţii de peste ocean au sugerat că SUA ar trebui să ia în considerare revocarea beneficiilor comerciale acordare Africii de Sud și să regândească parteneriatul. Dacă l-ar fi primit pe Putin fără să-l aresteze, Africa de Sud risca represalii.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.