Vin primele produse cu insecte în România. Ministrul Agriculturii vrea să lase greierii să cânte
Vin primele produse cu făină de insecte în România, dar politicienii scunt sceptici. „Fără greieri, îi lăsăm să cânte”, a spus ministrul Agriculturii. Totuși, patrioții trebuie să știe că produsele tradiționale românești nu au fost lăsate de izbeliște. Acestea nu vor putea fi făcute din făină cu insecte. Este un proiect de lege. Mai mult, toată mâncarea care va avea ingrediente obținute din insecte va fi expusă separat pe rafturile magazinelor, așa încât oamenii să știe ce cumpără.
Primele produse cu insecte vin în România
Produsele tradiţionale româneşti ar putea fi în curând „protejate” de ingrediente obținute din insecte prin lege, conform unui proiect depus de liderul PSD, care dacă trece de Parlament ar urma să protejeze 750 de produse naționale, de la pâine la cozonac.
Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiționale are reguli clare: produs alimentar pentru care se utilizează materii prime locale, nu are în compoziţia lui aditivi alimentari şi prezintă o reţetă tradiţională. Teoretic, definiția ar trebui să excludă folosirea unor produse precum fâina obținută din insecte.
„Se urmăreşte eliminarea în totalitate a produsului pe care îl numim făină de greiere”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Inițiativa legislatică mai prevede ca produsele care conțin făină din insecte să fie așezate separat pe rafturile magazinelor și semnalizate ca atare.
Citește și:
> Etichetă specială pe produsele românești: cine va suporta cheltuielile
> Guvernul îngheață salariile bugetarilor. De când și cum explică ministrul Finanțelor
> România, dependentă de importuri. De unde vin cele mai multe
„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, Alfred Simonis, coinițiator proiect de lege.
Măsura, adoptată deja în alte state europene. Specialiștii atrag atenția la alergii
„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, a declarat Giorgia Meloni, premierul Italiei.
Aceste produse se vor vinde și în România. Larva gândacului de bălegar, greierele de casă, viermele de făină și lăcusta călătoare pot fi folosite în mâncăruri sub formă de pudră sau făină.
Specialiștii atrag atenția la alergii. Cei care au astfel de probleme, mai ales la crustacee, ar fi bine să nu se atingă de aceste produse.
Citește și:
> Influenceri păcăliți să promoveze un produs care nu există, de la o instituție inventată
> Proiect: Amenzi mai mari pentru gălăgia din locuințe
> Programări și liste de așteptare pentru donatorii de sânge, după majorarea tichetelor
Ministrul Agriculturii lasă greierii să cânte
„Mâncarea pe care o fac românii noştri e foarte bună. Fără greieri... Îi lăsăm să cânte”, este de părere Petru Daea, ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură susține că insectele sunt o sursă alternatică de proteine și că fermele sau crescătoriile de viermi sunt mult mai prietenoase cu mediul, dat fiind că produc mai puține gaze cu efect de seră.
Citește și:
> Plățile cash, limitate drastic. Primele nemulțumiri vin de la angajații din HoReCa
> Banii gheață scad prețurile. Ce discounturi oferă restaurantele clienților dacă plătesc numerar
> Trei mâncăruri tradiționale românești. Ce erau „rotogoalele”, „bureții de oaie” sau tuslamaua
Făina de greieri, aproape de 20 de ori mai scumpă decât un kilogram de făină obișnuită
În ianuarie 2023 a apărut în România făina de greieri. Un magazin online din Baia Mare a pus la vânzare cel mai nou alimente aprobat de Comisia Europeană, la un preț usturător, 96,25 de lei, adică aproximativ 20 de ori mai mare decât un kilogram obișnuit de făină. Este „BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi și conservanți”, este notat pe pachet.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că „făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma umami de nucă”.
Cât despre folosirea făinii de greier, aceasta „e poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, iar cei curioși „pot încerca cu smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.