Trecem la ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora și cum dăm ceasurile

28 oct. 2023, 09:12
Foto: Stanislav Salamanov/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ca în fiecare an, și în 2023 România trece la ora de iarnă, în ultima duminică din luna octombrie. În noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, așa că ora 04:00 devine ora 03:00. Totodată, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an și va avea 25 de ore. 

În această noapte trecem la ora de iarnă 2023

Ora de iarnă este o denumire generică pentru revenirea timpului de la ora de vară sau adaptarea timpului după lumina zilei, care începe mai devreme. Astfel, se face o economie, datorită luminii naturale din diminețile de vară. 

Schimbarea orei la final de luna octombrie reprezintă oficial trecerea la ora de iarnă iar ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an și va avea 25 de ore.

De când se schimbă ora în România și de ce?

Ora de iarnă 2023. Țara noastră a adoptat acest sistem al schimbării orei în anul 1932, când ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Practica a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. După 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. 

Statele Unite au adoptat, pe 16 martie 2022, o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe tot teritoriul. Acest lucru presupune că nu ar mai fi nevoie să fie dat ceasul înapoi cu o oră în fiecare toamnă. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuia să treacă și de Camera Reprezentanților, apoi să fie promulgată de președintele Joe Biden, ceea ce nu s-a întâmplat încă. 

Între timp, s-a hotărât ca, în loc de octombrie, trecerea la ora de vară să se amâne cu o săptămână în SUA, pentru 6 noiembrie. Ideea de a renunțat la schimbarea orei a apărut și în Uniunea Europeană, din 2018, dar au apărut apoi pandemia și războiul din Ucraina, iar proiectul a rămas „pe lista de așteptare”. 

Țările care au renunțat la trecerea la ora de iarnă

Ora de iarnă 2023. 140 de țări au renunțat la trecerea la ora de iarnă. Printre acestea se numără Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia. 

Nici Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu mai fac trecerea la ora de iarnă de câţiva ani.

Țările care vor să renunțe la schimbarea orei de iarnă

Ora de iarnă 2023. În anul 2018, Parlamentul European a cerut CE să evalueze o directivă privind schimbarea orei în funcție de sezon și să facă propuneri pentru schimbarea acesteia, dacă este cazul. Așa a fost stabilit un sondaj prin care cetățenii au fost întrebați dacă vor să renunțe sau nu la trecerea la ora de iarnă. 

În urma sondajului, care a adunat 4,6 milioane de răspunsuri, 84% de persoane s-au pronunțat în vederea renunțării la trecerea la ora de iarnă. Până acum, însă, România nu a luat nicio măsură cu privire la renunțarea schimbării orei de iarnă. 

Lucruri mai puțin știute despre schimbarea orei

Ora de iarnă 2023. Odată cu schimbarea orei au loc anumite modificări în viața oamenilor. Trecerea la ora de iarnă nu este mereu ușoară pentru toți, ba chiar obligația poate veni la pachet cu dureri de cap și risc de accidente. 

În această perioadă, de altfel, crește numărul accidentelor, fiindcă pentru unii șoferi e grea adaptarea la schimbarea la lumină. Statisticile arată că numărul accidentelor ușoare crește considerabil după trecerea la ora de iarnă. 

Un alt aspect mult mai inofensiv este că oamenii devin mai somnoroși sau chiar apatici, spun medicii. După trecerea la ora de iarnă, o persoană normală are nevoie de cel puțin o săptămână până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar.

  • Cei mai afectați de trecerea la ora de iarnă sunt bătrânii și copiii. 


Citeste si