Tot mai mulți tineri fac infarct. România este campioana Europei la numărul de morți din cauza bolilor de inimă
Un român face infarct la fiecare 30 de minute. Mai mult, aproape jumătate dintre cei care au ajuns la spital în ultima vreme sunt oameni cu vârsta de sub 45 de ani. Cardiologii spun că 8 din 10 cazuri pot fi prevenite, dacă ne schimbăm stilul de viață.
România, campioana Europei la numărul de morți din cauza bolilor de inimă
„Se ştie cu probleme medicale, cardiac, diabetic, hipertensiv? A consumat alcool, droguri, energizante, ceva? A avut o supărare mare şi nu-i mai trece... Durerea e în piept, se duce în braţ, în maxilar, în umăr? Am înţeles, deci durerea e în piept, se duce în umăr.
Durerea asta în piept spuneţi că a intervenit acum, de curând? De câteva minute, de o oră, de cât timp? A avut o supărare, am înţels. Ce vârstă are domnul? Am înţeles, 37 de ani. Trimitem un echipaj acum”, a transmis Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF, pentru Observator.
Dispecerii de la Ambulanță primesc des apeluri de urgență de la pacienți tineri. „Domnul are o suspiciune de durere toracică, suspiciune de infarct. În ultimul timp da, foarte multe solicitări la tineri de la 20 şi de ani. Am avut o solicitare, 25 de ani, consuma cafea, energizante a fost o suspiciune dar s-a concretizat într-un infarct”, a completat Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF.
Citește și:
> Cătălin Botezatu, mesaj pentru tinerii care vor să ajungă designeri
> Dorian Popa, declarații după ce a fost criticat pentru reclamele la jocuri de noroc
> Vlad Gherman și Oana Moșneagu, pregătiri de nuntă: „O rochie să pot să dansez”
Jumătate dintre pacienţii din Bucureşti care cheamă ambulanţa, cu suspiciune de infarct, au sub 45 de ani.
Ce simptome poți să ai în cazul unui infarct
Primul simptom în cazul unui infarct este o durere care apare brusc în mijlocul pieptului, ca o presiune. Poate radia spre umeri, mâna stânga sau ambele braţe. Se adaugă durerea la baza gâtului şi respiraţia îngreunată. În acele momente trebuie să sunăm imediat la 112.
Peste jumătate dintre decesele la nivel național sunt provocate de bolile cardiovasculare, ceea ce plasează România pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza acestor afecțiuni.
Principalele cauze care duc la infarct sunt legate de hipertensiunea arterială, alimentaţia nesănătoasă, fumat, consumul de droguri sau alcool, stres şi sedentarism. Un factor major îl reprezintă însă şi bagajul genetic.
Citește și:
> Sarah Dumitrescu, despre cei zece ani petrecuți în America
> Jador, obligat să cânte cu pistolul la tâmplă. Declarațiile artistului
Experții noștri estimează că în România 28% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, dacă românii și-ar schimba în bine stilul de viață.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.