Risc biologic uriaș în Sudan. Alți 3 români au reușit să părăsească țara; au mai rămas 11. MAE nu are încă o soluție pentru ei

27 apr. 2023, 09:40
Foto: Captura DW News
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că în Sudan este risc biologic uriaș, după ce luptătorii au ocupat Laboratorul Institutului Național de Sănătate Publică și nu lasă angajații să intre. Între timp, evacuările străinilor continuă. Alți trei români au reușit să părăsească țara, dar mai sunt unsprezece și doi membri ai familiilor lor pentru care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu are încă o soluție. Totodată, luptele au dus și la eliberarea unui politician căutat pentru presupuse crime împotriva umanității. Arministițiul de 72 de ore se va încheia în această noapte. 

OMS: Risc biologic uriaș în Sudan. Alți 3 români au părăsit țara; pentru 11 MAE nu are soluție încă

Cel mai mare laborator din Sudan este ocupat de forţe armate. Nu se știe dacă sunt paramilitari sau soldați în armata sudaneză. Cert este că aceștia nu permit accesul angajaților, care ar trebui să se asigure că virușii sunt în siguranță, mai cu seamă că nu pot fi respectate condițiile de depozitare, iar curentul este întrerupt frecvent.

„Avem izolaţi de poliomielită în laborator, avem izolaţi de rujeolă în laborator, avem izolaţi de holeră în laborator”, a transmis Nima Saeed Abid, reprezentant OMS în Sudan.

Armistiţiul de trei zile din Sudan este întrerupt frecvent de împuşcături, dar luptele nu mai sunt la fel de intense. Locuitorii sunt blocați în case, fără apă, mâncare și medicamente.

Avertisment ONU: un conflict prelungit ar duce la o criză umanitară severă. Peste 450 de oameni au murit

De frica violențelor, sudanezii încep să plece din țară. ONU avertizează că un conflict prelungit ar duce la o criză umanitară severă. Peste 50 de țări își evacuează cetățenii din Sudan. 

Cei nouă români care au fost duși luni dimineață în Djibouti de francezi au ajuns ieri la Atena, la bordul unui avion militar grecesc. Alți doi români au fost salvați cu un zbor suedez, iar un alt conațional a ajuns singur la granița cu Egiptul. Alți 14 români sunt în drum spre Egipt și pentru 11 dintre ei autoritățile române nu au încă o soluție. 

ONU anunță că peste 450 de oameni au murit și mai mult de 4000 sunt răniți, din 15 aprilie, când au început luptele între armata țării și grupul paramilitar RSF.

Armistițiu de 72 de ore

Violențele continuă, deși a fost impus un armistițiu de 72 de ore, care se va încheia în această seară. Rivalii din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de marți, în timp ce națiunile occidentale, arabe și asiatice se grăbesc să își scoată cetățenii din țară. Forțele armate sudaneze (SAF) au declarat că SUA și Arabia Saudită au mediat armistițiul. 

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a informat că armistițiul a fost încheiat după două zile de negocieri intense. Cele două părți nu au respectat mai multe acorduri anterioare de armistițiu temporar, notează Reuters. 

De la ce a pornit războiul 

Luptele au izbucnit în Sudan pe 15 aprilie, se poartă între armata țării și un grup paramilitar și se desfășoară inclusiv în capitala Khartoum. Războiul a schimbat planurile de restaurare a regimului civil, a adus o țară deja săracă în pragul unui dezastru umanitar și a amenințat cu un conflict mai dur care ar putea atrage puteri externe.

Peste 400 de oameni au pierit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză și gruparea paramilitară RSF. Cele două forțe au organizat împreună o lovitură de stat în anul 2021, dar au ajuns la neînțelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil și de integrare a RSF în forțele armate. 



Citeste si