Președintele ales al Slovaciei solicită suspendarea campaniei electorale după tentativa de asasinat asupra premierului

16 mai 2024, 16:07
9news default
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei, cere partidelor să reducă campania electorală după tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico.

Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, a cerut partidelor politice să suspende temporar sau să reducă semnificativ campania electorală pentru alegerile europene, programate pentru 8 iunie. Apelul vine în urma unei tentative de asasinat asupra premierului Robert Fico, care a avut loc miercuri. Pellegrini a subliniat că țara nu are nevoie de mai multe confruntări în acest moment delicat.

Președinta încă în funcție, Zuzana Čaputová, a anunțat că va invita liderii tuturor partidelor parlamentare la o reuniune comună, pentru a discuta despre calmarea tensiunilor politice. În paralel, Biroul Serviciului de Inspecție al Ministerului de Interne a demarat o anchetă penală privind eșecul unor funcționari publici în legătură cu tentativa de asasinat. De asemenea, a fost inițiată o inspecție asupra acțiunilor polițiștilor implicați în protecția premierului.

Premierul Robert Fico se află în stare gravă, după ce a fost împușcat de cinci ori și a suferit o intervenție chirurgicală de urgență. Autoritățile au reținut un suspect, identificat ca Juraj C., în vârstă de 71 de ani, care este acuzat de tentativă de omor cu premeditare.



Citeste si