Noi bucăți de dronă rusească găsite în Tulcea. Primarul din Ceatalchioi: „Am fost luat în derâdere, oamenii știau că drone cad”
Noi bucăți de dronă rusească au fost găsite pe malul românesc al Dunării, în Tulcea. Pentru prima dată, Ministerul Apărării a catalogat incidentul drept crimă de război. La câteva minute, președintele Klaus Iohannis și secretarul general NATO au reacționat. SUA urmează să trimită avioane F-16 pentru a crește securitatea spațiului aerian. Între timp, primarul din Ceatalchioi a declarat că, după o lună în care a repetat că bucăți din drone cad la noi în țară, este în sfârtșit luat în serios de autorități.
Noi bucăți de dronă găsite în Tulcea
„Militari din forţele navale care sunt dezlocaţi în zona localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, Tulcea, au primit informaţii de la autorităţile locale cu privire la posibila existenţă a unor elemente, fragmente de dronă, într-o locaţie aflată la 2,5 km SE de localitatea Plauru. Aceste atacuri trebuie denumite crime de război. Sunt lovituri în flagrantă contradicţie cu regulile dreptului internaţional comunitar”, a spus Constantin Spânu, purtător de cuvânt MApN.
Este pentru prima dată când autoritățile noastre reacționează atât de dur. Primarul din Ceatalchioi a afirmat că încă de acum o lună, când rușii au lovit ținte lângă România, a anunțat că fragmente de aparate de zbor au căzut la noi în țară și nu a fost luat în seamă.
Citește și:
> Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat la MAE de urgență
> Geoană, despre riscul ca Rusia să atace România: „Cum ar fi fost dacă nu eram în NATO?”
> Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României
„Am avut ceva contra armatei atunci când m-au contrazis, m-a cam durut puţin. Armata putea să spună: Nu s-a găsit deocamdată. Dezminţirea asta categorică”, a declarat Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi, pentru Observator.
Ce pot face localnicii din Ceatalchioi în caz de pericol
Dacă situația se va înrăutăți, oamenii vor fi direcționați către adăposturi în localitățile Plauru și Ceatalchioi.
„Mă bucur că armata a pomenit totuşi că informaţia a venit şi de la autorităţile locale. Am fost luat în derâdere, oamenii ştiau că drone cad. Legătura e una permanentă cu cetăţenii, mă suna şi la 1 noaptea. Încercăm să ţinem totul sub control, este o situaţie foarte delicată, deosebită, e greu de gestionat. Omul are acolo agoniseala de viaţă, e greu să părăseşti. Toţi ne rugăm să se termine războiul”, a completat Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi.
Descoperirea de azi vine la doar trei zile de când fragmentele primei drone au fost găsite pe raza comunei Ceatalchioi, aproape de portul ucrainean Ismail.
Citește și:
> Armata a găsit noi bucăţi de drone, în Tulcea, după atacul rușilor de azi-noapte
> Cornel Dinicu, în lacrimi la reconstituire. Ce vor lua experții pentru analiză de la Ferma Dacilor
> Cât trebuie să plătească Dana Roba pentru operația de reconstrucție a craniului
Locul unde a căzut drona este greu accesibil. La 5 kilometri de localitatea Ceatalchioi, în mijlocul pădurii, aproximativ 100 de metri până la Dunăre, se vede clar că au ajuns rămășițele, căci majoritatea copacilor au fost doborâți, arși, puși la pământ.
Autoritățile române au transmis deja că iau în calcul cel mai negreu scenariu și că vor pregăti mesaje RO-Alert în cazul în care România ar fi în pericol atunci când dronele rusești atacă în porturile ucrainene.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.