Liderul Hamas confirmă că se apropie de „încheierea unui acord de armistițiu” în Gaza

21 nov. 2023, 07:41
Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Hamas a anunţat marţi că se apropie de „încheierea unui acord de armistiţiu” în Fâşia Gaza, a declarat liderul mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh. 

Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a confirmat că se apropie de „încheierea unui acord de armistițiu” în Fâșia Gaza

„Mişcarea (Hamas) le-a dat răspunsul său fraţilor din Qatar şi mediatorilor. Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu”, a spus Haniyeh, citat într-un scurt mesaj pe contul Telegram al mişcării palestiniene.

Președinta Crucii Roșii, întrevedere cu liderul Hamas în Qatar

Crucea Roșie a anunțat luni seară că președinta a mers în Qatar pentru a se întâlni cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, cu scopul de „a avansa problemele umanitare legate de conflictul armat din Israel și Fâșia Gaza”, teritoriu capturat de această mișcare. 

„Preşedinta Mirjana Spoljaric s-a întâlnit cu Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Hamas, şi separat cu autorităţile din Qatar", a făcut cunoscut Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-un comunicat.

Această vizită a avut loc în timp ce Qatarul, care mediază pentru a încerca să obţină eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi în Fâşia Gaza, a afirmat duminică că au rămas doar obstacole „foarte minore" înaintea încheierii unui acord.

Potrivit CICR, vizita preşedintei organizaţiei se înscrie în cadrul eforturilor de a purta „discuţii directe cu toate părţile pentru a îmbunătăţi respectarea dreptului internaţional umanitar".

În acest sens, CICR „insistă ca echipele (ei) să fie autorizate să viziteze ostaticii pentru a se asigura de bunăstarea lor şi pentru a le administra medicamente şi pentru ca ostaticii să poată comunica cu familiile lor”.

„Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să-şi desfăşoare activitatea în deplină siguranţă. CICR nu poate intra cu forţa în locurile în care sunt ţinuţi ostaticii şi nici nu ştim unde se află”, a continuat textul.

Israelul bombardează în continuare Fâşia Gaza şi desfăşoară de la 27 octombrie o operaţiune terestră cu scopul de a „anihila” mişcarea islamistă, aflată la putere în teritoriul palestinian asediat. Loviturile israeliene asupra Gaza au provocat peste 13.300 de morți, dintre care peste 5.600 de copii, conform guvernului Hamas. 



Citeste si