Iohannis, primit cu lei împăiați în Africa. Analist: „Miza economică e nulă. Din Kenya primim doar e-mailuri că am câștigat moșteniri”

15 nov. 2023, 07:21
Foto: Klaus Iohannis/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Președintele Klaus Iohannis și-a început marți vizita în Africa. Prima oprire a fost în Kenya, unde șeful de stat a fost primit cu onoruri militare într-o atmosferă de safari, cu lei împăiați. Întâlnirea cu omologul său, William Ruto, a fost relaxată. Deși, desigur, a fost o onoare pentru liderul român, de a discuta cu unul dintre puținii aliați africani ai Occidentului, analiștii noștri spun că întrunirea nu are sens, căci din Kenya nu avem niciun investitor. 

Analist, despre turneul președintelui Klaus Iohannis în Africa

Turneul de zece zile al lui Klaus Iohannis în Africa a început cu o întâlnire relaxată, glume şi multe planuri. „Aţi venit cu ploaie! La noi acasă, ploaia este un semn de bogăție!”, a spus preşedintele din Kenya.

„Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya: protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
„Apreciez, domnule preşedinte, că în timpul vizitei pe continentul nostru, aţi ales Kenya ca primă destinaţie, ceea ce arată buna relaţie dintre ţările noastre”, i-a transmis William Ruto, preşedintele Kenyei.

România, rol important pentru Kenya în furnizarea produselor ucrainene

Pentru Kenya, țara noastră joacă un rol important în furnizarea produselor ucrainene. După începerea războiului în Ucraina, România a facilitat exportul a peste 30 de milioane de tone de produse agricole către piețele globale, inclusiv Africa. 

„Cred că agresiunea asupra oricărei ţări este o agresiune asupra tuturor statelor”, a menționat William Ruto, preşedintele Kenyei.
  • Preşedintele William Ruto este un opozant declarat al Rusiei.
  • Ruto este unul dintre ultimii lideri pro-occidentali din Africa. 

„Miza economică este nulă”

După trei zile de stat în Kenya, Klaus Iohannis va ateriza în Tanzania, apoi va zbura până la cealaltă coastă a Africii, în Republica Capului Verde. Ultima oprire va fi în Senegal. 

„Miza economică este nulă pentru că aceste ţări nu au relaţii comerciale foarte intense cu noi. Investiţii nu mai vorbesc, nu mai vorbesc, nu avem niciun investitor din Kenya, în afara mailurilor pe care le primim, ştiţi dumneavoastră, cum că am câştigat nu ştiu ce moştenire”, spune Cristian Păun, analist economic, pentru Observator.
  • În anul 2021, România a exportat în Kenya bunuri de aproape 16 milioane de euro și a importat de puțin peste 5 milioane de euro. 
  • Schimburile cu Tanzania și Senegal sunt și mai puține. 
  • Pentru aceste vizite a fost nevoie de suplimentarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale pentru deplasări externe.


Citeste si