Etichete de avertizare pe carne, la fel ca pe țigări. Parlamentul European și mai multe guverne vor să reducem cantitatea de carne pe care o mâncăm
Folosirea unor etichete de avertizare, ca cele de pe pachetele cu ţigări, ne-ar putea izbi în magazine, atunci când vom alege carnea preferată, în viitorul apropiat. Cercetătorii britanici spun că mesajul de pe etichete ne-ar putea tăia pofta de carne, motiv pentru care, probabil, mulți vor deveni vegetarieni. Motivul este că Parlamentul European, împreună cu mai multe guverne, militează pentru reducerea cantității de carne pe care o mâncăm.
Carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca țigările
Peste 1.000 de britanici au participat la studiul cercetătorilor de la Universitatea Durham. Oamenii, împărțiți în patru echipe, au primit imagini cu paste cu carne, pește, respectiv paste cu legume și paste vegane. Trei feluri aveau etichetă de avertizare - probleme de sănătate, climă, pandemie, iar unul, nu avea niciun avertisment.
Înspăimântați de mesajul etichetei, 10% dintre respondenți, fani ai cărnii de altfel, au spus că vor trece pe preparate vegetariene. Eticheta cu schimbările climatice ar fi avut cel mai puternic impact, susțin cercetătorii britanici.
De aici concluzia că avertismentele de sănătate pe produsele din carne, asemânătoare cu cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului.
Citește și:
> Parteneriat surpriză între Ostahie și Șucu: magazinul care schimbă regulile jocului
> Noi reguli pentru vânzarea bijuteriilor. Detalii despre noul proiect inițiat de ANPC
> Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște
- Un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră vin din industria cărnii.
Câtă carne consumă românii pe an
Pe de altă parte, medicii susțin că aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne și că nu poate fi pus un egal între consumul de carne și tutun sau alcool.
„Aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne. Nu putem pune egal între consumul de carne şi tutun, alcool, produse procesate. Să nu facem confuzie între carnea propriu-zisă şi produsele procesate, mezeluri, fast food”, este de părere Nicoleta Lupașcu, medic diabet și nutriție, pentru Observator.
Este o veste bună pentru concetățenii care nu văd masă fără carne. În medie, fiecare român mănâncă 63,9 kilograme pe an. Însă situația trebuie să se schimbe până în 2030, când țara noastră țintește un consum cu 62% mai mic. În alți 20 de ani, adică până în 2050, ar trebui să mâncăm cu 75% mai puțină carne.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.