Efectele El Nino în România: jumătate de țară e sub cod portocaliu de caniculă
Jumătate de țară este sub cod portocaliu de caniculă. Termometrele vor arăta aproape 40 de grade Celsius în sud. Temperaturi extreme vor fi până aproape de venirea iernii, iar căldura toropitoare de vara aceasta este doar începutul. Anul 2024 va fi și mai fierbinte, avertizează meteorologii.
Efectele El Nino se văd și în România
Pe nisipurile din Dăbuleni nu poți să calci în miezul zilei. În Baia Mare, fântâna arteziană din centrul orașului s-a transformat în ștrand public, iar la București, în ultimele șapte zile de caniculă, temperatura maximă medie a fost peste 37 de grade Celsius.
Totul se trage de la El Nino, un fenomen meteo cu originea în Oceanul Pacific. Jumătatea sudică a Europei este sub o cupolă de aer fierbinte, iar temperaturile de foc ajung în valori și în România. Blocajul atmosferic format în spatele cupolei se va menține cel puțin încă cinci zile, spun climatologii.
În perioada următoare, vremea va fi capricioasă, cu treceri bruște de la caniculă la vijelii. Săptămâna viitoare, termometrele vor urca din nou, în sud, la 40 de grade Celsius, iar ploile vor apărea în nord-vest. Prima săptămână din august ne dă o mică pauză, căci se anunță temperaturi normale.
Citește și:
> Zonele din România lovite de caniculă unde s-au resimțit peste 50 de grade Celsius
> Vine criza orezului, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Efectele se vor resimți și la noi
El Nino determină creșterea temperaturilor la nivel global, însoțită de secetă în unele părți ale globului, și de precipitații abundente în altele. Va fi prezent până aproape de decembrie, relatează un expert de la Organizația Mondială a meteorologiei.
„Putem să ne aşteptăm ca El Nino să aducă temperaturi mai mari decât în mod normal până târziu, în a doua jumătate parte a anului, în octombrie - noiembrie", a declarat Michael Sparrow - şeful misiunii de cercetare climatică mondială.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.