E oficial! Guvernul strânge cureaua: aleșii au decis reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor și înghețarea angajărilor la stat

09 mai 2023, 07:32
Foto: Guvernul României/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Guvernul strânge cureaua. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat oficial că a decis, împreună cu partenerii din coaliție, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor la bunuri și servicii, oprirea achizițiilor de autovehicule și de mobilier, cât și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. Șeful Executivului a spus că a fost stabilit în coaliția de guvernare și că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din apratul guvernamental. „Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români”, a completat președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Guvernul a decis reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor și înghețarea angajărilor la stat

E oficial! Guvernul strânge cureaua: aleșii au decis reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor și înghețarea angajărilor la stat

Prim-ministrul Ciucă a transmis oficial reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor la bunuri și servicii, oprirea achizițiilor de autovehicule, de mobilier, precum și a altor cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. De asemenea, vor fi înghețate angajările la stat, cu excepția învățământului și sănătății. 

„Tot în coaliţie, am decis şi introducerea lanţului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate”, a menționat Nicolae Ciucă, premierul României.
„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliţie, discuţiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii, să oprim achiziţiile de autovehicule, de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice.
Vom îngheţa angajările la stat, bineînţeles ţinând cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal. Am stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental”, a scris Nicolae Ciucă, luni, pe Facebook.

Coaliția a introdus lanțul scurt de aprovizionare

Coaliția de guvernare a hotărât și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, adică vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai mic de intermediari. 

Mai mult, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică ( exemplu: cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, potrivit unor reguli stabilite. 

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfăşoară în zona de producţie sau în vecinătatea acesteia şi se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producţie agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.
În plus, entităţile publice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti etc.) vor achiziţiona alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a explicat șeful Partidului Național Liberal (PNL).

Ciolacu: „Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români”

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus și el, tot într-o postare pe contul de Facebook, că taie de la demnitari și ajută fermierii. Oficialul a arătat că principiile lanțului scurt de aprovizionare vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână.

„Tăiem de la demnitari şi ajutăm fermierii români! Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achiziţiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituţiile publice din România! Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în şcoli, mâncarea pentru bătrânii şi copiii instituţionalizaţi - toate instituţiile publice vor cumpăra doar produse româneşti de calitate”, a scris Ciolacu.
„Fermierii români trebuie sprijiniţi în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această ţară trebuie să aibă acces la produse bune şi proaspete! În acelaşi timp, mă bucur că am convenit ca împreună cu premierul Nicolae Ciucă să luăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în zona publică. Şi vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate”, a mai notat acesta. 

El a menționat că totodată vor fi luate măsuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, după cum urmează: reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu excepţia achiziţiilor necesare în sănătate şi educaţie; stoparea achiziţiilor de maşini, mobilier şi birotică, cu excepţia celor pe fonduri europene; stoparea angajărilor la stat; prezenţa în maximum două consilii de administraţie a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE şi jaloanelor din PNRR: limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanţelor.

„Aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce o economie însemnată la buget! Astfel ca vor rămâne mai mulţi bani pentru investitii şi pentru sprijinirea economiei”, mai spune liderul PSD.

România, nevoită să se împrumute din nou, la dobânzi foarte mari

Dacă România nu va reuși să atragă toată suma din componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în acest an, va fi forțată să se împrumute de pe piața externă la dobânzi foarte mari. Contextul actual arată că Executivul întârzie reformele necesare.

Acum, există aproape un miliard de euro care are un grad mai mare de cetitudine, însă în ceea ce privește restul sumei există îndoieli, deoarece Guvernul și Parlamentul amână reformele prevăzute în PNRR, cum ar fi cea a pensiilor speciale.

România ar putea economisi aproape patru miliarde de euro prin folosirea fondurilor din componenta de împrumut a PNRR, datorită dobânzilor mai mici pe care le poate obține pe piața internațională decât cele la care ar putea să se împrumute prin forțe proprii. 



Citeste si