Divergențe între SUA și aliații europeni privind utilizarea armelor în conflictul din Ucraina

29 mai 2024, 09:25
JoaoCachapa/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Războiul din Ucraina generează tensiuni între SUA și Europa privind folosirea armelor occidentale; SUA se opun atacurilor pe teritoriul rus.

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 826, cu tensiuni crescânde între Statele Unite și aliații europeni referitor la utilizarea armelor occidentale. Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei, au exprimat opoziția față de folosirea armelor americane pentru atacarea teritoriului rus. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a subliniat că SUA nu încurajează și nu permit utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus.

În contrast, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să "neutralizeze" bazele militare rusești de unde sunt lansate rachete asupra teritoriului ucrainean. În timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a argumentat că Ucraina ar trebui să poată să se apere, menționând totuși că nu se dorește o escaladare a conflictului.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost mai evaziv, menționând că Ucraina are dreptul de a se apăra conform dreptului internațional. În timp ce unele capitale europene, precum Roma și Berlinul, avertizează asupra riscului de escaladare a conflictului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu "consecințe grave" dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus. În același timp, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a apreciat că statele UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare și necesitatea ca Ucraina să se apere.



Citeste si

05 sept. 2023, 02:32