Cea mai veche ie românească, expusă de 1 Decembrie. Cămașa tradițională are 200 de ani
1 Decembrie se îmbracă în straie de sărbătoare. Cea mai veche ie românească a fost expusă la loc de cinste la Art Safari. Cămașa tradițională are 200 de ani și este un melanj între specificul ardelenesc și cel moldovenesc, iar broderia este lucrată din mătase naturală, cu fir de aur şi argint.
1 Decembrie: Cea mai veche ie românească, expusă de Ziua Națională
Se numeşte cămaşa de la Breţcu şi este vedetă colecţiei de Ziua Naţională. Cămașa populară a fost scoasă din fondul vechi de piese al Muzeului Ţăranului Român pentru a-şi etala splendoarea la Art Safari.
„Este foarte veche și are nişte materiale absolut grozave cu care este lucrată. Pânza suport este bumbac, broderia este realizată cu mătase naturală şi fir metalic, aur şi argint”, Silviu Ila, muzeograf, potrivit Observator.
„Cămaşa a fost achiziţionată din comună Breţcu, județul Covasna, pe vremea aia se numea Trei Scaune, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul muzeului nostru. Este exact anul în care a fost înfiinţat muzeul nostru”, Virgil Niţulescu, director Muzeul Ţăranului Român.
Ia a fost cusută în anul 1795, deci are 228 de ani, și este o combinație între cămașa moldovenească cu cea ardelenească. Doar mânecile îi lipsesc, pentru că nu au trecut testul timpului.
Citește și:
> Horoscopul Obsesiilor. Ce fixație ai în funcție de zodia ta
> Arabii vor statul de minoritate în România: loc în Parlament și drept garantat la moschei
„6.000 de bucăţi de istorie, pentru că toate lucrurile pe care le vedeți aici au fost purtate, au fost la nunți, la botezuri, de Ziua Națională. Dacă vedem doar mătase, înseamna că era o doamnă așa și așa de înstarită, dar dacă este vorba despre de fir de metal, înseamnă că familia era destul de înstărită încât își permitea un fir din export”, Ioana Ciocan, director Art Safari.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.