Social

Ziua de 1 Mai pentru români. De ce oamenii merg la mare în această zi de sărbătoare

schedule 01 mai 2023, 09:02

Ziua de 1 Mai pentru români. De ce oamenii merg la mare în această zi de sărbătoare
Photosebia / Shutterstock

În data de 1 Mai, românii sărbătoresc cu mult fast Ziua Muncii. Micii și berea sunt nelipsite în această zi, iar românii aglomerează stațiunile de pe litoralul românesc în fiecare an.



De ce românii merg la mare de 1 Mai

Ziua de 1 Mai este una dintre preferatele tinerilor, deoarece în această zi aceștia sărbătoresc Ziua Muncii în stațiunile de pe litoralul mării. În această perioadă cluburile și terasele de la mare își deschid ușile pentru un nou sezon estival. Cele mai tari stațiuni pentru distracții sunt Costinești, Mamaia şi Vama Veche. Litoralul românesc este în așteptarea turiștilor care abia așteaptă să se distreze în această minivacanță.

La Costinești se desfășoară Festivalul „Beach, please”, în perioada 27 aprilie – 1 mai, la care sunt așteptați peste 50.000 de participanți, potrivit organizatorilor. Tot în Costinești se desfășoară cea de a doua ediție a celui mai mare Rock Fest de pe litoral: „May, Be Rock Fest“.

În Mamaia, tinerii vor petrece la diverse evenimente organizate pe plaje și în cluburi. În acest an, evenimentul Sunwaves a ajuns la ediția cu numărul 30. De asemenea, Grill Fest, cea mai nouă experiență de barbecue și muzică din România, dar și Festivalul du Bonheur, își așteaptă turiștii pe plajele din Constanța și Mamaia.

Când a început România să sărbătorească ziua de 1 Mai

La sfârşitul secolului al XIX-lea, românii din Constanța erau obișnuiți să sărbătorească 1 Mai într-o grădină, la o terasă sau la o serbare câmpenească. La o terasă renumită de pe valea portului, pe Bulevardul 1 Mai, se vindea bere bună şi ieftină. După anul 1945, această sărbătoare s-a politizat excesiv şi de la pioneri la ţărani, de la muncitori la intelectuali, toţi erau obligați să iasă în stradă pentru a participa la defilări. La Constanţa, toată parada avea loc pe Bulevardul Tomis.

Au trecut ani buni până când distracția românilor de 1 Mai s-a mutat pe litoralul românesc. Obiceiul de a petrece ziua de 1 Mai la mare a apărut după anul 1990, atunci când hotelurile nu au mai avut rezervările făcute în sistem centralizat ca în perioada comunistă. Ușor au început să apară barurile, discotecile, care se deschideau la începutul lunii mai, iar tinerii și alți turiști erau atrași de distracțiile de la malul mării.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a declarat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor în urma grevei generale din Chicago. Această zi era comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Între timp, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în marea majoritate a țărilor din lume. Pentru prima dată în România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită de către mişcarea socialistă în 1890.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---