De ce românii merg la mare de 1 Mai
Ziua de 1 Mai este una dintre preferatele tinerilor, deoarece în această zi aceștia sărbătoresc Ziua Muncii în stațiunile de pe litoralul mării. În această perioadă cluburile și terasele de la mare își deschid ușile pentru un nou sezon estival. Cele mai tari stațiuni pentru distracții sunt Costinești, Mamaia şi Vama Veche. Litoralul românesc este în așteptarea turiștilor care abia așteaptă să se distreze în această minivacanță.
La Costinești se desfășoară Festivalul „Beach, please”, în perioada 27 aprilie – 1 mai, la care sunt așteptați peste 50.000 de participanți, potrivit organizatorilor. Tot în Costinești se desfășoară cea de a doua ediție a celui mai mare Rock Fest de pe litoral: „May, Be Rock Fest“.
În Mamaia, tinerii vor petrece la diverse evenimente organizate pe plaje și în cluburi. În acest an, evenimentul Sunwaves a ajuns la ediția cu numărul 30. De asemenea, Grill Fest, cea mai nouă experiență de barbecue și muzică din România, dar și Festivalul du Bonheur, își așteaptă turiștii pe plajele din Constanța și Mamaia.
Citește și:
Nopți albe pe litoral. Cum se distrează românii în Mamaia sau în Vama Veche
Mai are România șanse la Schengen în acest an?
Americanu’ din „La Bloc”, sacrificii pentru a-și întreține familia
Când a început România să sărbătorească ziua de 1 Mai
La sfârşitul secolului al XIX-lea, românii din Constanța erau obișnuiți să sărbătorească 1 Mai într-o grădină, la o terasă sau la o serbare câmpenească. La o terasă renumită de pe valea portului, pe Bulevardul 1 Mai, se vindea bere bună şi ieftină. După anul 1945, această sărbătoare s-a politizat excesiv şi de la pioneri la ţărani, de la muncitori la intelectuali, toţi erau obligați să iasă în stradă pentru a participa la defilări. La Constanţa, toată parada avea loc pe Bulevardul Tomis.
Au trecut ani buni până când distracția românilor de 1 Mai s-a mutat pe litoralul românesc. Obiceiul de a petrece ziua de 1 Mai la mare a apărut după anul 1990, atunci când hotelurile nu au mai avut rezervările făcute în sistem centralizat ca în perioada comunistă. Ușor au început să apară barurile, discotecile, care se deschideau la începutul lunii mai, iar tinerii și alți turiști erau atrași de distracțiile de la malul mării.
Citește și:
Andreea Marin își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Ce vârstă împlinește
Au trecut șase luni de la accidentul provocat de Ana Morodan
Cutremur puternic în Arad de 5.3. Mai multe blocuri au fost avariate. Ce spun experții
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a declarat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor în urma grevei generale din Chicago. Această zi era comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Între timp, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în marea majoritate a țărilor din lume. Pentru prima dată în România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită de către mişcarea socialistă în 1890.