Social

3 luni de la exploziile din Crevedia. Oamenii așteaptă și acum ca statul să le refacă locuințele

schedule 29 nov. 2023, 08:33

3 luni de la exploziile din Crevedia. Oamenii așteaptă și acum ca statul să le refacă locuințele
Foto: Captura video Euronews Romania/YT

Au trecut trei luni de la exploziile din Crevedia, iar oamenii ale căror case au ars încă așteaptă ca statul să le refacă locuințele. Autoritățile le-au promis că până la finalul lunii noiembrie le vor repara sau reconstrui imobilele, însă asta nu s-a întâmplat până acum. Unii, sătui de containerele dificil de încălzit, cu costuri greu de suportat, s-au mutat printre ruinele propriilor gospodării. 

La 3 luni de la explozia din Crevedia, oamenii încă aşteaptă ca statul să le refacă locuinţele

Timpul pare că s-a oprit în loc la Crevedia după explozii. Familia Iliescu avea o casă frumoasă în localitate, o vilă cu opt dormitoare în care trăiau zece oameni. Acum, totul s-a făcut scrum, iar acasă, pentru ei, înseamnă cinci containere primite de la autorități, în care se descurcă greu odată cu venirea iernii. 

„Este groaznic, ne strângem cu totii într-un singur container ca sa putem face putin mai multă căldură”, a declarat Doina Iliescu, păgubită, pentru Observator.

Și pentru că locuințele modulare se încălzesc greu și nu mențin temperatura, fiind din tablă, aparatele trebuie ținute în permanență în funcțiune. „Noi preconizăm undeva la 3000 - 4000 de ron pe lună, ceea ce e imens", a declarat Doina Iliescu, păgubită. 

Radu Rizea a primit și el un container. Bărbatul și-a pierdut soția după noaptea exploziei. „Am încercat să dorm şi nu reuşesc. Mi-am refăcut o cameră, cât am putut, ca sa pot să dorm in ea. Acolo cât de cât e mai adăpost, mai cald”, a declarat Radu Rizea, păgubit.

Primarul nu a ajutat la cazarea provizorie a localnicilor și în continuare principala sa acțiune este fuga de camerele de luat vederi sau de oricine îi pune vreo întrebare legată de exploziile din Crevedia

Între timp, statul a venit cu primele reacții. Până în primăvara lui 2024, toți operatorii de stații GPL vor fi obligați să instaleze camere de supraveghere care să funcționeze permanent. 

În urma exploziilor din Crevedia au murit 6 oameni. Alți 54 au fost răniți, 26 dintre ei fiind salvatori. Cinci dosare penale se află acum pe masa anchetatorilor, iar patronii firmei care deține stația GPL este în arest la domiciliu. 

Stația din Crevedia nu avea autorizație de funcționare și „din câte se știa, firma nu avea activitate”. Întreprinderea Flagas SRL aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea. 

Cifra de afaceri a firmei pe 2022 a fost de peste 100 de milioane de euro, iar profitul peste 6 milioane de euro. Autorizația de securitate la incendiu pentru punctul de lucru din Crevedia îi fusese retrasă în anul 2020, dar stația a continuat să funcționeze. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---