Tradiții și obiceiuri de Ziua Națională a României
Ziua de 1 Decembrie este una de sărbătoare pentru toții românii, aceasta fiind declarată Ziua Națională a României, fiind cel mai important moment din istoria țării. Pe data de 1 decembrie, în anul 1918, Adunarea Națională a Românilor a fost convocată la Alba-Iulia, unde s-a votat unirea Transilvaniei, a Crișanei și a Maramureșului cu România. Decizia a fost luatp după ce în ziua de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei cu România, iar pe 28 noiembrie 1919, unirea cu Bucovina. Ani la rând, au avut loc manifestații militare și religioase, atât la Alba-Iulia, unde s-a înfăptuit Marea Unire, cât și în alte orașe mari.
Fiecare român se bucură în prima zi de iarnă, iar mulți dintre ei respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile legate de Ziua Națională a României, care are o semnificație aparte chiar și pentru cei care au plecat peste hotare fie pentru a munci, fie pentru a-și întemeia o familie acolo sau pentru că și-au dorit o viață mai bună pentru ei și pentru cei dragi lor.
Citește și:
De ce este fasolea cu cârnați mâncare tradițională de 1 Decembrie
Cea mai veche ie românească, expusă de 1 Decembrie. Cămașa tradițională are 200 de ani
În primul și în primul rând, cel mai important pentru mulți dintre angajați este faptul că aceasta este declarată o zi liberă, așa că se pot bucura în liniște de ea. Mai mult de atât, unii decid să meargă la paradele de 1 Decembrie, cel mai important punct de atracție în acest sens fiind Arcul de Triumf din București.
Sursa foto (c): Popescu - Valceanu Marius/Shutterstock
Un obicei foarte important este legat de faptul că în mai multe catedrale și biserici din țară este organizată o slujbă specială care a fost denumită „Te Deum”, pentru pomenirea eroilor neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918. În plus, se depun coroane de flori la monumentele acestora din toată România.
Sunt și câteva tradiții de Ziua Națională a României pe care oamenii le respectă cu sfințenie:
Citește și:
Sfântul Andrei - tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce este important pentru români
Program special de 1 Decembrie la PRO TV, Antena 1, Kanal D și Kanal D2
Semnificația zilei de 8 Martie. Când a fost adoptată Ziua Internațională a Femeii
- la bordul navelor maritime și fluviale maritime se ancorează Marele Pavoaz
- se face Hora Unirii
- se organizează târguri și mese câmpenești
- artiștii locali susțin concerte
- se face o masă mare unde se consumă vinu fiert, țuică fiartă, mici sau fasole cu ciolan