Social Proiecte

Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 30 de ani de la tragicul accident în care s-au stins cele „două inimi gemene”

schedule 26 mar. 2023, 18:06

Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 30 de ani de la tragicul accident în care s-au stins cele „două inimi gemene”
Andrei Digori/Youtube

Au trecut 30 de ani de când marii artiști basarabeni Doina și Ion-Aldea Teodorovici au decedat în cumplitul accident de la Coșereni. Soții Aldea-Teodorovici au rămas pentru totdeauna în inimile și gândurile românilor de pretutindeni ca cele „două inimi gemene”.

Întreaga lor viață, regretații artiști au dat dovadă de curaj și au luptat pentru unirea Basarabiei cu România, au cântat despre independența Republicii Moldova, despre cel mai nobil sentiment, iubirea, și au cinstit memoria celor mai mari poeți români.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Primele începuturi ale marilor artiști basarabeni

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la data de 7 aprilie 1954, în orașul Leova, RSS Moldovenească. Artistul basarabean provenea dintr-o familie unde tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, iar mama sa, Maria Aldea, a fost moașă. Ion a avut încă doi frați mai mari, Adrian și Petre. Ion prinde dragostea de muzică de la tatăl său, care a activat în calitate de profesor de muzică și conduce corul Școlii moldovenești nr. 2 din localitate. La vârsta de cinci ani, cu susținerea tatălui său, Ion a început să studieze vioara și pianul.

Din anul 1961 până în 1969, Ion a studiat clarinetul la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”). Apoi s-a înscris la "Școala medie de muzică" din Tiraspol, unde a studiat saxofonul. Din 1975 până în 1981, Ion Aldea-Teodorovici a fost student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chișinău și a activat în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan.

Doina Aldea-Teodorovici, (Doina Marin, numele înainte de căsătorie) s-a născut la data de 15 noiembrie 1958, în orașul Chișinău, într-o familie de intelectuali. Gheorghe Marin, tatăl său, a fost scriitor și jurnalist, iar mama sa, Eugenia Marin, profesoară de limba și literatura română, director adjunct la școala nr.1 din Chișinău (azi Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”). Talentul Doinei pentru muzică și artă a fost vizibil încă din copilărie. De la vârsta de 6 ani până în clasa a 8-a, Doina a participat la dublarea filmelor în română la Studioul "Moldova-Film". În particular, Doina studia muzica.

În anul 1975 a absolvit școala nr.1 româno-franceză din Chișinău. În anul 1979 finisează studiile la Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie, specialitatea limba și literatura română. Începând din anul 1979 până în anul 1988, Doina a activat în calitate de profesoară de literatură universală la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Împreunarea celor două inimi gemene. Activitatea artistică a soților Aldea-Teodorovici

Doina și Ion Aldea-Teodorovici s-au cunoscut datorită poetului basarabean, Grigore Vieru. În anul 1981, Doina și Ion se căsătoresc, iar un an mai târziu, pe 5 august 1982 a venit pe lume primul lor copil, fiul Cristofor Aldea-Teodorovici. Între anii 1982-1992, cei doi soți au început să cânte împreună. Ion și Doina au pornit prin satele Moldovei pentru a susține concerte. În anul 1986 înființează formația „Telefon”, apoi „DIATE”. În anul 1989, Ion Aldea-Teodorovici primește titlul onorific Artist Emerit din Moldova. Marele artist basarabean a scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice și pentru alți artiști din Republica Moldova.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici au militat mereu pentru unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, pentru limba română, pentru România Mare, despărțită în două state separate. Cei doi soți au luptat pentru revenirea la limba română și grafia latină, au fost niște patrioți adevărați care au luptat prin cântec pentru tot ce înseamnă românesc. Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt primii artiști care în anii 90' au cântat despre limba română și Eminescu.

La data de 27 august 1991, ziua când Republica Moldova și-a declarat independența, Doina și Ion Aldea-Teodorovici au cântat pentru suveranitate și independență în Piața Marii Adunări Naționale, unde moldovenii s-au adunat să sărbătorească eliberarea de sub jugul Uniunii Sovietice. În mai 1992, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, alături de poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a-i încuraja și pentru a le da putere. Artiștii concertau la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele dușmanilor.

Tragicul accident în care au murit Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 avea să fie ultima din viața celor doi artiști basarabeni. Doina și Ion se întorceau la Chișinău. Accidentul rutier în care și-au pierdut viața cei doi soți a avut loc în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în jurul orei 2.15 noaptea, pe șoseaua DN2, în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. Mașina în care se deplasau Doina și Ion a intrat într-un copac.

În mașină se aflau 4 persoane. Doina și Ion se aflau pe bancheta din spate, automobilul de marca Opel 0905 MBC era condusă de cetățeanul ucrainean Alexandr Ceakaunov, în vârstă de 33 de ani, iar lângă șofer se afla Vasilii Koudalb, 38 de ani. Șoferul și însoțitorul său au scăpat fără nici o zgârietură. Cei doi au fost au fost transportați la Spitalul din Urziceni.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici au fost striviți între greutatea mașinii și copacii care se aflau pe marginea drumului. Doina a fost scoasă cu greu din mașina mutilată în urma accidentului. În jurul orei 02:30 o autosanitară a preluat-o pe Doina Aldea-Teodorovici, aflată în comă. Aceasta se îndrepta de urgență spre București, însă artista a decedat în drum spre spital. Doina era însărcinată și aștepta o fetiță. Anterior, s-a speculat că ambulanța ar fi ajuns destul de greu la locul accidentului.

Corpul neînsuflețit al lui Ion Aldea-Teodorovici a fost eliberat din mașina accidentată abia în jurul orei 7:00 dimineața. Echipele de salvare s-au chinuit mult pentru a-l scoate pe artist din bucățile de fier unde și-a dat ultima suflare. Poliția a fost nevoită să taie cu flacăra autogenă automobilul distrus. În urma lor, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au lăsat un copil orfan de doar 10 ani, Cristofor Aldea-Teodorovici, care acum continuă activitatea muzicală a părinților săi și luptă pentru idealurile pentru care au luptat și cei doi soți.

O bună perioadă de timp s-a presupus că accidentul nu a fost o pură întâmplare, și că moartea celor doi artiști a fost aranjată. Toată lumea a fost mirată de faptul că cei doi pasageri din față au scăpat fără nicio zgârietură, în timp ce Doina și Ion au murit. Ion și Doina Aldea-Teodorovici au fost înmormântați pe data de 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău.

Decesul celor doi artiști basarabeni a fost declarată tragedie națională. O țară întreagă i-a plâns, i-a condus pe ultimul drum și până în prezent le cinstesc memoria și le cântă piesele patriotice.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---