România se pregătește să contribuie semnificativ la reducerea dependenței Uniunii Europene de importurile de magneziu din China, prin redeschiderea unei mine dezafectate din județul Bihor. Compania Verde Magnesium, parte a fondului de investiții american Amerocap, a anunțat o investiție de un miliard de dolari pentru reluarea activității miniere la Budureasa, situată la aproximativ 100 de kilometri de Oradea.
Mina, care a fost închisă în 2014 și a trecut prin mâinile unor afaceriști controversați, este văzută acum ca o piesă centrală în strategia europeană de a asigura materii prime critice și de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Producția de magneziu de la Budureasa ar urma să înceapă cel târziu în 2027 și se estimează că va atinge o capacitate de 90.000 de tone anual, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din necesarul UE și 9% din producția globală.
Citește și:
Investiție de 9 miliarde euro în Constanța pentru hub logistic
Cercetător român, descoperire epocală. Medicamentul care poate schimba soarta bolnavilor de Parkinso
Descoperă cum poți câștiga bani din fiecare gol marcat la EURO 2024!
Magneziul este esențial în diverse industrii, inclusiv auto, construcții, telefonia mobilă și laptop-uri, precum și în aliajele din aluminiu. Planurile UE includ utilizarea energiei regenerabile și reciclarea aluminiului în procesul de producție, pentru a asigura o sursă de magneziu cu amprentă redusă de carbon.