Externe

Estonia acuză Rusia de îndepărtarea balizelor de navigație de pe râul Narva

schedule 24 mai 2024, 10:18

Estonia acuză Rusia de îndepărtarea balizelor de navigație de pe râul Narva
Foto: LeStudio/Shutterstock.com
Estonia acuză Rusia de îndepărtarea balizelor de navigație de pe râul Narva, considerând actul provocator.

Autoritățile din Estonia au raportat că polițiștii de frontieră ruși au îndepărtat balizele de navigație de pe partea estoniană a râului Narva, care servește drept graniță naturală între Estonia și Rusia. Incidentul a fost descris de Ministerul de Externe estonian ca fiind provocator și a anunțat că va solicita Rusiei explicații și returnarea echipamentelor.

Aproape jumătate din cele 50 de geamanduri, recent instalate pentru a marca rutele de navigație pe râu, au fost îndepărtate. Această acțiune a survenit în contextul în care amplasarea balizelor între cele două țări a devenit un subiect de dispută după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Ministerul rus al Apărării a publicat și apoi retras o propunere de revizuire a frontierei maritime în estul Mării Baltice, stârnind îngrijorări în rândul membrilor NATO, inclusiv Estonia.

Nu este clar dacă acest incident este legat de planul rus privind frontiera maritimă. Ministerul rus de Externe nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menționat că frontierele Rusiei la Marea Baltică trebuie să respecte dreptul internațional și că demersurile Ministerului Apărării sunt de natură tehnică.

Râul Narva izvorăște dintr-un lac situat între cele două țări și se varsă în Golful Finlandei, parte a Mării Baltice. Modificările naturale ale albiei râului necesită refacerea anuală a rutelor de navigație, ceea ce face ca amplasarea balizelor să fie o activitate regulată și esențială pentru navigația în zonă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 22 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

37 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00030
USD
USD: 4.5135 RON
-0.00500
GBP
GBP: 5.9447 RON
-0.03140
HUF
HUF: 1.2388 RON
0.00250
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.2945 RON
-0.00030
Convertor valutar

Rezultat: ---