ASF face plafonarea RCA la nivelul din februarie 2023
Inițial, ASF a spus că vrea plafonarea RCA la nivelul din luna martie a anului 2022. Acum, vine cu altă propunere: tarifele RCA să fie plafonate la nivelul prețurilor practicate de asiguratori pe data de 28 februarie 2023. Autoritatea a argumentat că firmele de asigurare nu și-ar fi permis să vândă la nivelul din martie 2022.
Proiectul va merge de la ASF către Ministerul de Finanțe și este foarte probabil să fie adoptat în ședința de Guvern de miercuri.
„Perioada de un an este retroactivă. Nu ar putea funcţiona în practică aşa cum ne-am fi dorit. Am ales o dată anterioară tarifelor de referinţă publicate de curând. Primele medii practicate de societăţile de asigurări în luna februarie sunt mai mici decât tarifele de referinţă”, a declarat Valentin Ionescu, director ASF.
Citește și:
Intră în vigoare plafonarea prețurilor la RCA. Cât plătesc șoferii pe asigurarea auto
Plafonarea tarifelor RCA, amânată din nou. Guvernul spune că va căuta „cele mai bune opțiuni”
ASF și-a retras proiectul de plafonare a polițelor RCA. Asigurătorii sunt contra proiectului
Cât vom plăti
Posibila noua măsură ne va face să plătim mai puțin, în medie, cu 12% decât acum. Tarifele, însă, sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut. De pildă, un conducător auto cu vârsta sub 30 de ani, cu o mașină cu un motor cuprins între 1.8 și 2 litri, plătea în 2022, în medie, 1.853 de lei.
În prezent, are de achitat 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 și 50 de ani, plătea pentru un autovehicul de până în 1.6 litri 956 lei, iar în 2023 același șofer scoate din buzunar 1.265 lei.
„Mi se pare justificat ca pentru o prioadă limitată să existe o plafonare. Să nu fie panică, să nu fie nişte creşteri foarte mari. Câştigăm un respiro cu aceste 6 luni”, a spus Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței.
„Este ceva antieconomic. Data trecută, când s-au plafonat tarifele, ulterior expirării termenului, tarifele au crescut brusc şi foarte mult. Ceea ce e logic că se va întâmpla şi acum”, este de părere Sergiu Costache, expert asigurări, conform Observator.
Citește și:
ASF și-a dat acordul! Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023
ASF retrage licența Euroins și constată insolvența companiei
Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins după prăbușirea companiei
Contre în Parlament după insolvența Euroins; nicio demisie
Luni, Consiliul Concurenței a venit în Parlament pentru a da explicații în cazul insolvenței Euroins, deși, inițial, Bogdan Chirițoiu a anunțat că va fi în America și că nu va putea participa la comisia din Senat. Până acum, în urma falimentului Euroins, nimeni nu și-a dat demisia.
„Aţi intrat pe telefon la o emisiune şi aţi zis că sunteţi în Statele Unite”, Daniel Zamfir, senator PSD.
„Că voi fi”, Bogdan Chirițoiu.
„Nu, ai zis că sunt. De ce minţiţi aşa? Sincer! Ba sunteţi la Praga, ba sunteţi în America, ba am pierdut avionul”, Daniel Zamfir, senator PSD.
„Când cineva are un preţ mic, îi dă clientului un preţ mic, nu e un subiect în care Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină.Cota de piaţă nu e ilegală”, Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței.
Citește și:
Decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial
Angajații ASF nu vor avea prime în 2024
Scandal în Parlament pe RCA. Șefii ASF și-au apărat salariile de 12.000 € și nu vor să demisioneze
„Daţi-vă, dom'le, demisia. Mă declar învins de nonargumentul dvs. N-am avut ce să fac. Dom'le, dacă nu puteţi, la revedere! Găsiţi-vă alt drum, rămâneţi în America. Tot n-am înţeles cum aţi venit! Aveţi două bombiţe mari sub scaun. Doar două. Le simţiţi. Nu?”, Daniel Zamfir, senator PSD.