Ce salarii au angajații CNAS, aflați acum în grevă pe termen nedeterminat
Greva angajaţilor de la Casele de Sănătate va provoca probleme mari spitalelor și laboratoarelor de analize, care aşteaptă bani săptămâna viitoare. Chiar și procesarea și plata concediilor medicale sunt în pericol.
CNAS gestionează un buget de 54 de miliarde de lei, decontează 37.000.000 de consultații în policlinici și 8.000.000 de servicii medicale în spitale.
„Vor apărea probleme majore în zilele care urmează și, în ceea ce privește funcționarea spitalelor care au nevoie de bani, cineva trebuie să aibă grijă să facă plățile și toate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical.
Liderii de sindicat rămân pe poziții și spun că greva a rămas ultima soluție. În ultimii patru ani, casele de sănătate au rămas fără aproape 1.500 de angajați.
Citește și:
Deși protestul angajaților CNAS a fost anulat, farmaciștii și pacienții sunt gata să iasă în stradă
Sistemul medical, aproape de colaps după ce CNAS a sistat plățile către spitale și furnizori
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
„Nu mai facem faţă din cauza numărului mic de salariaţi. Nu se prezintă nimeni la concursurile de angajare pentru că salariile sunt foarte mici”, a declarat Andrei Nesteriuc, CJAS Suceava.
„Un consilier cu atâta experiență și cu responsabilități sociale foarte mari are același venit salarial net ca un vânzător într-un lanț de supermarket”, adaugă Dumitru Costin, președinte Blocului Național Sindical.
Protestatarii spun că salariile de la casele de sănătate sunt cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei net. Doar cei cu 30 de ani vechime pot ajunge la 6.000 de lei net. Angajații CNAS amenință că nu vor reveni la muncă decât după ce Guvernul le va promite că vor câștiga mai mult.