Lifestyle

Trei mâncăruri tradiționale românești. Ce erau „rotogoalele”, „bureții de oaie” sau tuslamaua

schedule 15 feb. 2023, 09:38

Trei mâncăruri tradiționale românești. Ce erau „rotogoalele”, „bureții de oaie” sau tuslamaua
Foto: Victor Lauer/Shutterstock

Bucătăria românească este renumită pentru preparatele variate și gustoase, însă mâncărurile cu adevărat tradiționale și autentic românești sunt de multe ori diferite de ceea ce ne imaginăm noi acum. Iată detalii despre „rotogoale”, „bureți de oaie” sau tuslama, trei mâncăruri pur românești. 

Trei mâncăruri tradiționale românești: „rotogoale”, „bureți de oaie” și tuslama

Atunci când vorbim despre bucătăria tradițională românească, primele care ne vin în minte sunt sarmalele, mititeii și ciorba. În realitate, aceste trei rețele sunt de inspirație otomană. Altele, îndeosebi cele din Ardeal, inspirate de la unguri, altele de la polonezi, bulgari, sârbi, ucraineni sau ruși.

Totuși, avem și o bogată bucătărie tradițională autentic românească, cu rețete vechi de sute de ani. Astăzi, însă, este aproape pierdută. 

„Bureții de oaie” 

Una dintre cele mai vechi rețete autentice românești este o ciorbă din Țara Loviștei, un leagăn al tradițiilor arhaice românești. Este o mâncare ciobănească redescoperită de Radu Anton Roman, care se numește ciorbă de „bureți de oaie” și este încărcată de un simbol special, un fel de sacrificiu pentru zei, dar și pentru oamenii care o consumă cu plăcere.

„Ciorba de bureți de oaie e un deliciu iute-acrișor, deosebit de consistent, cu totul și cu totul unic în lume, care s-a păstrat pe apa Boiei din alte vremi. Se face, evident, la tăierea unui animal , fiind o mâncare tipică a culturilor arhaice, un fel de pomana oii, o mâncare sacrificală, menită a îmbuna zeii”, povestea regretatul Radu Anton Roman în lucrarea sa „Poveștile bucătăriei românești”.

Ciorba de „bureți de oaie” este făcută cu măruntaie de oaie, adică burtă, mațe, splină, inimă și rinichi. Toate se pun la fierb cu praz, apoi zeama se drege bine cu smântână, cu hrean ras oțețit, sare și ardei iute. 

„Rotogoalele”

Este o rețetă ciobănească veche din zona Sibiului, culeasă tot de Radu Anton Roman. Mai exact, e vorba despre rotogoalele de berbec sau, mai clar, un soi de mâncare cu testicule de berbec. 

Acest preparat avea un simbolism aparte, căci era pregătit cu ocazia culesului strugurilor, atunci când era sacrificat și un berbec gras. Cel care făcea sacrificiul era un tânăr neprihănit. Ca în orice comunitate pastorală, mai ales în acele timpuri, din animal nu se arunca mai nimic, așa că testiculele berbecului sau rotogoalele, cum se numeau prin partea locului, erau la mare preț. 

În testicule crestate se puneau slănină, căței de usturoi și carne de berbec, apoi erau puse la jar. Din usturoi, cimbru și boia se făcea un fel de mujdei care era aruncat peste rotogoale după ce erau gata. 

Tuslama

Tuslamaua face parte din moștenirea gastronomică turcească a Dobrogei, o mâncare arhaică diferită de ciorba de burtă, deși cu ingrediente asemănătoare. Ca orice preparat împrumutat, rețeta originală de tuslama a suferit câteva schimbări după ce a intrat în bucătăria românească. 

Foarte populară în cârciumile din Muntenia, până în anii ’40 era chiar mai cerută decât ciorba de burtă, fiind considerată o mâncare bogată, moşierească, după cum spunea pasionatul de bucătărie Radu Anton Roman. 

Specialistul recomanda ca tuslamaua să fie mâncată cu poftă în Noaptea Strigoilor sau în noaptea Sfântului Andrei, care are loc între 29 și 30 noiembrie. 

Ingrediente:

  • 2 kg burtă proaspătă de vită
  • 1 kg oase de vită (cu măduvă)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină mică țelină
  • 1 păstârnac mic
  • 300 g iaurt gras
  • sare
  • oțet alb
  • 1 căpățână usturoi 

Mod de preparare: 

Speli bine burta de vita, apoi o lași o oră în apă rece, în care ai pus 2-3 linguri de oțet. O clătești din nou în câteva ape, speli bine și oasele și le pui la fiert împreună. Iei spuma cu o paletă, pe urmă lași burta la fiert preț de 3 ore. Ulterior, pui legumele în oală, condimentezi și mai lași totul pe foc timp de o oră.

Strecori zeama și pui jumătate din cantitate în alt vas, la foc mic, unde o lași până ce scade și se îngroașă ca o cremă. Tai mărunt burta și o pui într-un bol pe care îl ții pe baie de aburi, pentru ca burta să rămână fierbinte. În final, cureți usturoiul, îl zdrobești, apoi îl amesteci cu iaurtul, supa caldă și oțetul. Torni sosul peste burtă și servești ciorba cu ardei iute. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---