Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a subliniat necesitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu în contextul securității naționale. Într-o declarație recentă, Băsescu a argumentat că România trebuie să fie capabilă să reziste unui potențial atac timp de 45-60 de zile, perioadă necesară pentru mobilizarea forțelor NATO. El a criticat actualii guvernanți pentru lipsa de înțelegere a importanței unei armate naționale puternice și a menționat că tăierea bugetului apărării ar putea fi considerată trădare.
Băsescu a evidențiat că prezența militară străină în România, cum ar fi pușcașii marini la Kogălniceanu și militarii sub comandă franceză la Cincu, nu este suficientă pentru a asigura apărarea țării în cazul unei invazii. De asemenea, a criticat decizia Curții Constituționale care a diminuat autoritatea președintelui ca și comandant al forțelor armate, prin stabilirea faptului că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este facultativ.
Citește și:
Confruntări în alegerile pentru Primăria Capitalei
Vasile Bănescu, despre homosexualitate: „Nu va fi niciodată acceptată în creștinismul ortodox”
Europarlamentarii români solicită adoptarea petiţiei pentru aderarea României la Schengen
Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în România începând cu 1 ianuarie 2007, ultima încorporare a recruților având loc în octombrie 2006. Propunerea lui Băsescu vine într-un moment în care securitatea regională este un subiect de mare interes, având în vedere contextul geopolitic actual.