Sănătate

Tensiune mică: semne, cauze și simptome

schedule 28 mar. 2023, 10:14

Tensiune mică: semne, cauze și simptome
Foto: Chompoo Suriyo/Shutterstock.com

Tensiunea arterială scăzută, cunoscută medical sub numele de hipotensiune arterială, este atunci când tensiunea arterială este sub 90/60 mmHg. Acest lucru nu înseamnă neapărat că există o problemă. De fapt, persoanele cu tensiune arterială scăzută tind să trăiască mai mult decât cei cu tensiune arterială ridicată sau chiar normală.

Când vi se măsoară tensiunea arterială, citirea tensiunii arteriale este scrisă ca două numere. Primul este atunci când presiunea este cea mai mare (sau presiunea sistolica), iar al doilea la cea mai scăzută (sau presiunea diastolică).

Presiunea sistolică: Acesta este cel mai înalt nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima bate și se contractă pentru a pompa sângele prin artere.

Presiunea diastolică: Acesta este cel mai scăzut nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima se relaxează între bătăi.

Tensiune arterială scăzută:

Sistolic: mai mic de 90 mmHg

Diastolic: mai mic de 60 mmHg

Unii oameni au un nivel al tensiunii arteriale care este în mod natural scăzut. Adică, nu există o cauză sau un motiv specific. Poate fi rezultatul unui stil de viață sănătos și al unei forme fizice și active, iar genele tale pot juca un rol.

Tensiunea arterială variază pe parcursul zilei. S-ar putea să scadă atunci când tocmai ați mâncat în timp ce sângele este transportat în intestin, dacă ați stat în picioare de mult timp, dacă sunteți deshidratat și dacă temperatura este caldă.

Există o serie de alte cauze posibile ale tensiunii arteriale scăzute:

Medicamente

Tensiunea arterială scăzută atunci când vă ridicați în picioare pot fi cauzate de medicamente. Acestea includ medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, antidepresive și beta-blocante, care sunt utilizate pentru a trata problemele cardiace.

Diabetul poate afecta controlul normal al tensiunii arteriale, deoarece vă poate afecta hormonii și terminațiile nervoase. Dacă nervii sunt afectați, tensiunea arterială ar putea scădea atunci când vă ridicați, deoarece vasele de sânge nu se pot adapta la noua poziție suficient de repede.

Condiții neurologice (afecțiuni care afectează sistemul nervos). De exemplu, boala Parkinson. Acestea pot afecta sistemul nervos autonom care controlează lucrurile pe care corpul nostru le face involuntar, inclusiv relaxarea și îngustarea vaselor de sânge. Dacă vasele de sânge sunt mai largi, sângele are mai mult spațiu prin care să curgă, astfel încât tensiunea arterială scade. Medicamentele care sunt prescrise pentru tratarea bolii Parkinson pot provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută, în special hipotensiune posturală.

Probleme cu glandele suprarenale. De exemplu, boala Addison, o infecție sau o tumoră. Glandele suprarenale stau chiar deasupra rinichilor și produc hormoni care ajută la controlul tensiunii arteriale. Dacă sunt deteriorați, acest lucru poate provoca o scădere a acestor hormoni și o scădere a tensiunii arteriale.

Citește continuarea pe Kudika.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---