Speciale Special

Satul din România cu un singur locuitor. E un adevărat colț de rai

schedule 20 oct. 2023, 09:51

Satul din România cu un singur locuitor. E un adevărat colț de rai
Foto: Captura video Virtual Press/YT

În mijlocul munților și pădurilor din județul Hunedoara, câteva sate și cătune continuă să fie animate de ciobani și turmele lor. Unul dintre acestea este Gialacuta, un adevărat colț de rai la doar 25 de kilometri de municipiul Deva. Cu toate acestea, Gialucuta s-a transformat încet într-un loc aproape pustiu, unde singurul locuitor este Loghin Topor, un bătrân în vârstă de 76 de ani. 

Gialacuta, satul din România cu un singur locuitor

Satul Gialacuta a fost cândva plin de viață, cu sute de oameni care trăiau în casele lor de cărămidă și lemn, crestând animale și cultivând legume. După 1990, satul a început să se golească, iar oamenii bătrâni care au rămas aici au dispărut și ei unul câte unul. Școala satului și-a pierdut rostul, biserica a fost distrusă de un incendiu, iar satul a devenit liniștit, atât de liniștit încât a fost uitat de lume.

Chiar și așa, în ciuda aspectului său pustiu, satul Gialacuta a prins din nou viață. Nu s-a umplut cu oameni și voie bună, ci de animale. Fosta școală a satului a fost transformată în stână, iar turmele de ori și măgari au luat locul elevilor. Ciobanii și câinii lor păzesc atât animalele, cât și gospodăriile nelocuite. 

În satul Urșici, un alt colț de poveste din Hunedoara, aproximativ zece oameni locuiesc permanent, păstrând vie tradiția pastorală într-un mod de viață simplu, dar autentic. 

În aceste locuri pustiite, oamenii și animalele lor reprezintă o punte către tradițiile străvechi românești. Prin munca și pasiunea lor, acești oameni păstrează vie moștenirea culturală și tradițiile țării noastre, iar animalele lor sunt adevărați gardieni ai acestei povești rurale. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---