Externe Social

România și Republica Moldova, acord pentru modernizarea a trei poduri peste râul Prut

schedule 10 mai 2023, 14:42

România și Republica Moldova, acord pentru modernizarea a trei poduri peste râul Prut
SnowMannn/Shutterstock

Republica Moldova și România au semnat marți, la Chișinău, un acord privind căruia se va efectua modernizarea a trei poduri peste Prut de la nord la sud: Podul Sculeni – Sculeni, Podul Leușeni – Albița și Podul Cahul – Oancea.

Trei poduri ce leagă România și Moldova vor fi modernizate

Republica Moldova și România a semnat un acord prin care cele trei poduri de pe râul Prut vor fi modernizate. În urma procesului de modernizare a podurilor, traficul rutier va fi fluidizat între cele două state.

De asemenea, va facilita și comerțul pe piața internă și cea internațională, dar și va oferi beneficii concrete pentru sporirea conectivității României și Moldovei între țările Uniunii Europene și estul Europei.

Acordul a fost semnat marți, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Lilia Dabija și secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Ionel Scrioșteanu, în prezența Comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean și a premierului Dorin Recean.

„Au fost semnate Acordurile de interconectare pe poduri. Este vorba despre trei poduri de la nord la sud. Pentru aceste infrastructuri Republica Moldova, împreună cu România, au aplicat pentru fonduri europene. De aici în colo, Moldova va putea aplica și pentru fonduri pentru infrastructura din interiorul țării. Este important pentru noi să construim Europa acasă, să construim infrastructură ca și în Europa, astfel ca cetățenii Moldovei noastre să simtă Europa la ei acasă, iar cetățenii din Uniunea Europeană să se simtă ca acasă aici, în R. Moldova”, a afirmat Dorin Recean.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a aprobat semnarea acordului dintre cele două state de pe malul Prutului. Lucrările de reparație a celor trei poduri dintre România și Republica Moldova vor fi finanțate de Guvernul României până la finele anului 2027 și sunt parte a Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---