Social

Raed Arafat nu mai are control asupra Unităților de Primiri Urgență

schedule 21 dec. 2023, 09:01

Raed Arafat nu mai are control asupra Unităților de Primiri Urgență
Ducu Rodionoff / Shutterstock

Ordinul de ministru prin care a fost înființată comisia de specialitate medicină de urgență și dezastre a fost abrogată de Ministerul Sănătății. Fără acest ordin, Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), instrumentul prin care Raed Arafat, șeful DSU, controla de facto Unitățile de Primiri Urgențe rămâne fără obiect.

Raed Arafat, fără control asupra UPU-urilor din țară

Ministerul Sănătății nu a aprobat comisia de medicină de urgență și dezastre, de aceea nici sintagma "medicină de dezastre" nu se regăsește în nici un nomenclator. Totodată, prin același ordin se înființează comisia de medicină de urgență. Șeful DSU, Raed Arafat, rămâne astfel fără control asupra Unităților de Primiri Urgențe din România.

Înainte de abrogarea acestui ordin, comisia interministerială care a fost înființată la inițiativa lui Arafat, formată preponderent din membri din MAI și DSU, se ocupa cu controlul prin avize cruciale, cum ar fi cele pentru buget, întreaga structură de Unități de Urgență din țară, indiferent dacă acestea funcționau și funcționează încă sub coordonarea Ministerului Sănătății.

Însă începând de acum, comisia Interministerial (CIMST) controlată de Raed Arafat rămâne fără obiect. Ministrul Sănătătții, Alexandru Rafila, a precizat că este nemulțumit de faptul că CIMST subordonează Ministerul Sănătății cel puțin în activitatea de coordonare a Unităților de Primiri Urgențe.

La începutul acestui an, ministrul Rafila a reclamat public că un secretar de stat este președintele comisiei inter-ministeriale, odată ce ministrul este doar membru. O altă remarcă făcută de Rafila a fost și faptul că CIMST nu era convocată de mai bine de jumătate de an. 

Pentru ca comisia de suport tehnic să redevină operațională, aceasta ar avea nevoie tot de semnătura ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru modificarea HG-ului care reglementează activitatea de funcționare a acesteia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---