O nouă modificare a Codului Rutier. Șoferii ar putea face manevra de depășire pe linia discontinuă
Propunerea legislativă a fost semnată de 36 de deputați PSD și completează articolul 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 cu privire la circulaţia pe drumurile publice. Proiectul prevede ca depășirea să poată fi executată pe linia continuă, simplă sau dublă. Însă pentru această manevră există și anumite condiții.
"Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m", prevede proiectul.
De asemenea, actul normativ prevede ca timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul să modifice în mod corespunzător, prin hotărâre, regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Citește și:
Șoferii riscă amenzi de 3.000 de lei dacă au aceste obiecte în mașină
Schimbări importante în regulile de circulație la sensul giratoriu
Camera Deputaţilor este for decizional
"Prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a Ordonanţei generează în practică multiple probleme, astfel că, deşi scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranţă, fluenţă şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluţionare a impus şi impune modificări legislative. O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parţial, pe sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea", precizează, în expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Mihai Weber, în numele iniţiatorilor.
Totodată, propunerea legislativă mai prevede că "mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier, cauzând creşterea gradului de disconfort al conducătorului, dar şi o viteză medie comercială care are un impact negativ asupra activităţii operatorilor şi marilor transportatori".
Citește și:
Noi modificări în Codul Rutier. Măsurile ce îi vizează pe șoferi, pietoni și bicicliști
Noi modificări în Codul Rutier. Categoria de șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România
Noi informații vor fi introduse pe buletinele de identitate a românilor
Mai întâi, proiectul va intra în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.