Locale

Mită în rate pentru un loc la Ministerul Fondurilor Europene. Angajatele pe „pile” îi plăteau directorului câte 3.000 de lei lunar

schedule 28 oct. 2023, 10:04

Mită în rate pentru un loc la Ministerul Fondurilor Europene. Angajatele pe „pile” îi plăteau directorului câte 3.000 de lei lunar
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Scandal de corupție la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Un director este acuzat că lua procent din salariu angajatelor, după ce le-ar fi ajutat să obțină un post în instituție. Pentru a fi sigur că primește mita eșalonată din salarii, bărbatul le păstra cardurile până intra în posesia cotei parte. Procurorii au găsit în casa directorului teancuri de lei și valută, dar și mai multe lingouri de aur. 

Corupție la Ministerul Fondurilor Europene. Un director, acuzat că luna lunar 3.000 de lei de la angajatele pe „pile”

Dragoș Adrian Iorga este, de 11 ani, director în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este șef peste o autoritate care învârte un buget de aproape șase miliarde de euro. Vineri a fost ridicat de procurorii DNA direct de acasă, fiind acuzați de chestiuni grave. 

Bărbatul ar fi avut o înţelegere cu două dintre candidatele la un concurs pentru angajare într-o direcţie a Ministerului Fondurilor europene. Le-ar fi dat subiectele, evident, cu un preţ. Procesul șpăgii era bine pus la punct, arată procurorii. În schimbul obținerii unui loc de muncă în Minister, femeile erau obligate să îi dea lunar o treime din salarii.

Pentru a fi sigur că cele două angajate nu dau înapoi, Iorga le-ar fi confiscat cardurile de salariu și, după ce își lua partea, le dădea și lor acces la bani. Ar fi procedat astfel preț de doi ani. Procurorii au intrat pe fir când cele două femei, sătule de situație, l-au reclamat. 

În aproape doi ani, în buzunarele lui Dragoș Iorga ar fi intrat 120.000 de lei de la cele două angajate. Mai exact, câte 6.000 de lei în fiecare lună. 

În locuința sa din București, procurorii au găsit peste 170.000 de lei, 11.000 de euro, 10.000 de dolari și 8 lingouri de aur, fiecare cu o greutate de 10 grame, conform Observator

Procurorii l-au dus pe bărbat de acasă la Minister, unde i-au răscolit biroul. Ulterior, a fost băgat în mașina DNA și dus la audieri în Constanța. Între timp, Ministerul a anunțat că directorul vizat de anchetă a fost schimbat din funcție. 

„Dacă aş fi avut suspiciuni, n-ar fi lucrat cu mine. Zero toleranţă la corupţie. O să facem o evaluare asupra întregului personal”, a declarat Adrian Căciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

În cea mai recentă declarație de avere, Dragoș Iorga are trecute o casă, trei apartamente, un spațiu comercial, terenuri în Prahova și Călărași, zeci de mii de lei în conturi și bijuterii de 11.000 de euro. Din salarii și chirii încasează anual 120.000 de lei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---