Economic

Meniul tradițional de sărbători se comandă online. Cât costă o porție de papanași cu dulceață și în ce orașe se dau cele mai multe comenzi

schedule 11 dec. 2023, 08:34

Meniul tradițional de sărbători se comandă online. Cât costă o porție de papanași cu dulceață și în ce orașe se dau cele mai multe comenzi
Foto: Shutterstock

Meniul tradițional nu se mai gătește acasă, ci se comandă online. Asta spun livratorii care, pe lângă pizza și burgeri, au început să livreze din ce în ce mai mulți papanași, mici sau fasole cu ciolan. Comenzile sunt tot mai multe pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă. 

Românii comandă online meniul tradițional de sărbători

„O creştere cu vreo 50%, dacă nu 60% a mâncărurilor tradiţionale, home-made”, Alexandra Dragnea, manager restaurant.
„Porţia de papanaşi este 28 de lei. Conţin doi papanaşi mari, cu dulceaţă de afine şi cu smântănâ”, a spus Cristina Feraru, manager de restaurant, conform Observator

Doar pe o singură platformă de livrări s-au comandat, în 2024, 140 de mii de porții. Și nu este singura mâncare tradițională la care clienții poftesc. Foarte mulți aleg, pe lângă desert, și o ciorbă de fasole sau mici. Și sarmalele sunt de acum la mare căutare. 

„Peste 40 de mii de porţii de mici. Şi bineînţeles, ca număr de porţii de ciorbă de fasole, vorbim de peste 100-110 mii. Românii aleg să mănânce mâncare tradiţională în special în jurul prânzului”, Mihnea Pană, PR manager al unei platforme de livrări.

Cele mai multe comenzi online de mâncare tradițională se dau în marile orașe: București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și Iași. 

Dar de ce preferă românii să comande? „Ştim cu toţii că în perioada sărbătorilor stăm acasă şi tot facem de mâncare. După aia suntem obosiţi de sărbători. Mai bine comandăm de la nişte furnizori care deja şi-au dovedit priceperea în a face nişte mâncăruri tradiţionale”, Cristian China-Birta, blogger, antreprenor, trainer și speaker. 

„Ajungi ceva mai scump să găteşti acasă o cratiţă de mâncare. Toată lumea e ocupată, de câte ori poţi să mănânci din ea? O porţie de sarmale..e mult mai greu să găteşti o cratiţă de sarmale”, Alexandra Dragnea, manager restaurant.

Cine comandă mâncare acasă, plătește mai mult decât la restaurant, în medie cu 20%, pentru că platformele de livrare își adaugă costuri suplimentare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---