Sănătate

Medicii din centrele de permanenţă din Braşov, neplătiți de 3 luni. Sunt nevoiți să aducă bani de acasă: „M-am împrumutat ca să-mi plătesc motorina”

schedule 19 ian. 2024, 10:42

Medicii din centrele de permanenţă din Braşov, neplătiți de 3 luni. Sunt nevoiți să aducă bani de acasă: „M-am împrumutat ca să-mi plătesc motorina”
Foto: Captura Terra Sat

Sistemul centrelor de permanență din Brașov este în pragul colapsului. Medicii sunt neplătiți de trei luni și sunt nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a ține deschise centrele în care se duc, noaptea sau în weekend, oamenii care au probleme medicale și nu vor să aglomereze unitatea de primire a urgențelor. 

„Eu cred că pentru oricine ar fi umilitor să nu fi plătit de trei luni de zile, nu? Păi acasă avem familii, cum să nu fie umilitoare? Foarte umilitoare. După ce că muncim la un preț foarte mic, se mai și întâmplă să nu primim banii. Și nu o lună, două, ci chiar trei luni”, a declarat dr. Ana Șestacova, coordonator centru de permanență din comuna Feldioara, județul Brașov, pentru Observator

În prezent, în județul Brașov funcționează zece centre de permanență. Sunt deschise de luni până vineri, între orele 15 și 8, iar în weekend au program non stop. Deconturile pentru funcționarea lor au rămas la nivelul din anul 2018 și, de multe ori, medicii sunt nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a le ține funcționale. 

„Ultimul salariu pe care l-am primit a fost în luna septembrie. Au fost luni, decembrie, când a trebuit să mă împrumut, ca să pot să-mi plătesc motorina, până la centrul de permanență”, medic Traian Ilea. 
„Sunt medici și asistente care trăiesc efectiv din acești bani. Deci nu au loc de muncă. Ei lucrează și prestează servicii doar pentru aceste centre de permanență, or și ei au copii, au familii, au dări de plătit”, dr. Ana Șestacova, coordonator centru. 

Centrele de permanență sunt locul în care caută ajutor pacienții cu urgențe medicale minore, deci sunt linia a doua de asistență medicală, după camera de gardă. 

Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Clinic Județean Brașov este cea mai mare de acest gen, din zonă. În decembrie, au fost aici aproape 6.700 de prezentări, cu 16% mai multe decât în noiembrie. 

„De ce nu sunt plătiți de trei luni medicii? Pentru că nu ne-au fost alocate fonduri de la Ministerul Sănătății, pentru plata acestor servicii”, a explicat Ancuța Daisa, director CASJ Brașov. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---