Externe Politic

Lituania închide temporar două dintre punctele de frontieră în Belarus, din cauza mercenarilor Wagner

schedule 17 aug. 2023, 08:37

Lituania închide temporar două dintre punctele de frontieră în Belarus, din cauza mercenarilor Wagner
Michele Ursi / Shutterstock

Guvernul din Lituania a anunțat că suspendă temporar activitatea de la două puncte de frontieră în Belarus, Šumskas şi Tverečius, din cauza mercenarilor Wagner.

Lituania închide două puncte de trecere a frontierei în Belarus

”Partea lituaniană şi-a fundamentat intenţia pe o presupusă ameninţare la adresa securităţii, din cauza prezenţei Wagner pe teritoriul Belarusului. Poziţia exprimată de oficiali nu corespunde însă motivelor reale ale unei asemenea decizii”, au anunțat autorităţile belaruse.

Ministrul lituanian de Interne, Agnė Bilotaitė, a anunţat că închiderea celor două puncte de control la frontieră sunt o decizie față de mutarea recentă a mercenarilor Wagner în Belarus.

”Această decizie este una dintre măsurile preventive în vederea gestionării ameninţărilor emergente la adresa securităţii naţionale şi unor posibile provocări la frontieră. Ea le va permite agenţilor de la frontieră să-şi redistribuie capacităţile la frontiera cu Belarusul şi să acorde o atenţie mai mare protecţiei frontierei de stat”, a anunţat aceasta.

Autorităţile belaruse susțin că acesta este un argument ”tras de păr”.

”În realitate, autorităţile lituaniene folosesc orice pretext nu doar pentru a împiedica circulaţia bunurilor, ci şi cu scopul de a reduce fluxul călătoriilor lituanienilor fără viză”, denunţă autoritățile din Belarus.

De asemenea, Belarus acuză Guvernul lituanian de crearea ”voită şi intenţionată” a unor ”bariere artificiale la frontieră, de dragul ambiţiilor sale politice”.

Punctelor de frontieră Šumskas şi Tverečius se închid temporar

Punctelor de trecere a frontierei Šumskas şi Tverečius în Belarus urmează să fie închise temporar începând de vineri. Lituania are şase puncte de trecerea a frontierei în Belarus. Săptămâna trecută, Polonia a transmis că amplasează 10.000 de militari la frontiera cu Belarusul.

Gruparea rusă de mercenari, Wagner, au fost primiți la Belarus unde au și staționat. Guvernul de la Vilnius a luat decizia de a închide cele două puncte de frontieră în Belarus în urma propunerii unui plan în acest sens al Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor.

”Scopul opririi temporare a operaţiunilor în aceste puncte de control este o reducere a ameninţării la frontiera cu Belarusul. Aceste puncte de control permit doar trecerea vehiculelor uşoare, iar Tverečius gestionează şi trecerea camioanelor de marfă goale”, a anunţat ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor Ramūnas Dilba.
”Tot personalul punctelor de control va fi redirecţionat către cel mai mare punct de control de la frontieră, Medininkai. Prin urmare, situaţia cozilor de maşini şi vehicule de transport de marfă urmează să rămână practic neschimbată”, a dat el asigurări.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---