Politic Economic

Cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de Pensii. Câți bani are strânși un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani

schedule 08 nov. 2023, 08:35

Cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de Pensii. Câți bani are strânși un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Se împlinesc 15 ani de când a fost lansat Pilonul II de pensii în România, unde 8 milioane de salariați au conturi deschise pentru contribuții. Însă, nu mulți știu cine le administrează banii și nici ce sume au acumulat până acum. Iată cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de pensii și câți bani poate strânge un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani. 

Pilonul II de pensii: cum putem afla unde cotizăm

Contribuţia este obligatorie pentru salariaţii până în 35 de ani. În cazul în care nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente în piață. 

Dar cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de pensii? Pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară este o secțiune unde de introducem numele, prenumele și CNP-ul. Astfel, în doar câteva secunde, aflăm ce fond administrează veniturile noastre.

După acest pas, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți. De asemenea, avem și opțiunea de a ne muta de câte ori dorim, dacă suntem nemulțumiți de randament, însă doar cu anumite condiții.

„Cred că ar trebui să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni. Dacă vrem să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plăteşte un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0”, a explicat Radu Crăciun, președinte Asociația pentru pensiile administrate private, pentru Observator.

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont aproximativ 48 000 de lei. Banii se pot primi numai după ieșirea la pensie, integral sau în tranșe lunare.

„Este mai bine să-l iei eşalonat. De ce? Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei şi atunci poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari. Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale”, a transmis Irina Chițu, profesor Educație financiară, pentru sursa citată. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---