Pilonul II de pensii: cum putem afla unde cotizăm
Contribuţia este obligatorie pentru salariaţii până în 35 de ani. În cazul în care nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente în piață.
Dar cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de pensii? Pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară este o secțiune unde de introducem numele, prenumele și CNP-ul. Astfel, în doar câteva secunde, aflăm ce fond administrează veniturile noastre.
După acest pas, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți. De asemenea, avem și opțiunea de a ne muta de câte ori dorim, dacă suntem nemulțumiți de randament, însă doar cu anumite condiții.
Citește și:
Ce măriri vor primi românii cu pensii de 2.010 lei pe lună. În septembrie, vor avea o altă majorare
Ciolacu neagă intenția de a desființa Pilonul II de pensii. „Niciodată!”
„Cred că ar trebui să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni. Dacă vrem să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plăteşte un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0”, a explicat Radu Crăciun, președinte Asociația pentru pensiile administrate private, pentru Observator.
Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont aproximativ 48 000 de lei. Banii se pot primi numai după ieșirea la pensie, integral sau în tranșe lunare.
„Este mai bine să-l iei eşalonat. De ce? Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei şi atunci poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari. Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale”, a transmis Irina Chițu, profesor Educație financiară, pentru sursa citată.
- Din 2024 s-ar putea majora procentul care se virează la Pilonul II de pensii, la 4,85%.