Economic

Bisericile vor panouri fotovoltaice. Fondurile de la stat pentru parohii s-au epuizat în mai puțin de două minute

schedule 28 iun. 2023, 09:39

Bisericile vor panouri fotovoltaice. Fondurile de la stat pentru parohii s-au epuizat în mai puțin de două minute
Foto: Facebook / Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea

Bisericile vor și ele panouri fotovoltaice, pentru a deveni prietenoase cu mediul. Astfel, în premieră, statul oferă ajutor parohiilor care vor să le instaleze. Doritori au fost, căci fondurile s-au epuizat în mai puțin de două minute. 

Panouri fotovoltaice, din fonduri de la stat, pentru biserici

Aproape 900 de biserici vor deveni prosumatoare. În perioada următoare, dosarele lor vor fi analizate, iar statul va deconta cheltuielile de instalare doar după ce se face dovada că sistemul funcţionează. 

Biserica Iancu cel Nou, parohia Iancu Nou Bălăceanu, este singura din București care reușește să își producă singură energia electrică. Acest lăcaș de cult este prosumator încă din anul 2011. Pe anexele bisericii sunt montate 54 de panouri fotovoltaice care asigură necesarul de consum. 

„Noi avem foarte multe anexe dincolo de locașul de cult care consumă, ceea ce făcea ca cheltuiala, banii pe energie electrică, să fie costisitoare și atunci am socotit că având acoperișul îndreptat spre sud nu a făcut decât că lucrarea lui Dumnezeu să fie desăvârşită cu aşezarea acestor panouri fotovoltaice”, a declarat Laurențiu Lazăr, preot paroh Biserica Iancu cel Nou. 

În viitorul apropiat, vor fi mai multe. Din cei peste un miliard și jumătate de lei pe care statul român îi pune la dispoziția celor care vor să devină prietenoși cu mediul, 10% au fost pentru biserici. 

De altfel, este și prima sesiune a programului Casa Verde în care se pot înscrie și lăcașurile de cult. Statul va suporta 90% din costul instalării sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kw. Suma nu poate depăși 20.000 de lei, dar este suficientă pentru cumpărarea a 8 panouri. 

Acestea vor fi montate în curțile bisericilor sau pe anexe. Interesul a fost atât de mare încât banii s-au epuizat instant. Într-un minut și 55 de secunde s-au înscris 875 de unități de cult. 

Cei care au depus dosarele aşteaptă acum următoarea etapă: autorizarea instalatorilor. După ce lista va fi publicată, fiecare biserică va trebui să încheie un contract cu un specialist, care va face analiza dosarului și, dacă toate documentele sunt în regulă, se va putea apuca de treabă.

Administraţia Fondului pentru Mediu va deconta banii către instalator după ce va face dovada că sistemul este pus în funcţiune iar cel care a făcut cererea a devenit prosumator.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---