Vouchere noi pentru români. Cine poate beneficia și ce valoare vor avea tichetele pentru activitățile casnice
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că începând din data de 1 ianuarie 2024, românii vor putea beneficia de noi vouchere de activități casnice.
Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate beneficia de ele
Noile tichete vor avea o valoare nominală de 15 lei, care poate fi ajustată anual. Transferul sumei nu este permisă și nu poate fi folosită pentru procurarea altor bunuri sau servicii. Aceste tichete pot fi folosite doar de prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt trecute pe tichet.
Prin urmare, activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi răsplătită prin aceste vocuhere.
Activitatea casnică include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Beneficiarii vor avea obligația de a folosi aceste tichete de activităţi casnice în maxim 12 luni de la data achiziţionării acestora.
Citește și:
> Ministrul de Finanțe anunță tăieri drastice: salarii și sporuri plafonate
> Vouchere de 4.000 de lei pentru români de la Comisia Europeană
> Proiect de lege: vouchere de vacanță la privat. Impactul pe care îl va avea asupra unor sectoare
Aceste vouchere pot fi oferite și persoanelor care lucrează ocazional în calitate de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.
Potrivit legislației, între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se întocmește un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor. Durata zilnică a activităţilor casnice este de până la 12 ore și 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Potrivit legii, valoarea minimă a contribuţiei lunare pentru ca un prestator casnic să poată beneficia de calitatea de asigurat la CAS este contribuţia a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, însă nu mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.