Studiu dezvăluie impactul semnificativ al războiului din Ucraina asupra mediului
Un studiu recent a evidențiat consecințele grave ale războiului din Ucraina asupra mediului, cu emisii de dioxid de carbon echivalente cu cele produse de 90 de milioane de mașini pe benzină într-un an. Cercetarea, finanțată de guvernele din Germania și Suedia, a calculat că în primii doi ani de conflict au fost emise aproximativ 175 de milioane de tone de CO2. Aceste emisii provin din diverse surse, inclusiv luptele armate, incendii, deplasarea populației, producția de armament și distrugerea infrastructurii energetice.
Autorii studiului, Initiative on Greenhouse Gas Accounting of War (IGGAW) și European Climate Foundation, au clasificat emisiile în trei categorii principale: activitatea militară, materialele necesare pentru reconstrucția infrastructurii și diverse alte surse, cum ar fi incendiile și deplasarea populației. Conform raportului, în primele luni ale războiului, cea mai mare parte a emisiilor a fost cauzată de distrugerea infrastructurii civile, iar acum, după doi ani, emisiile sunt rezultatul combinației dintre război, incendii și daunele aduse infrastructurii energetice.
Citește și:
> Ucrainenii recunosc: au adâncit Canalul Bâstroe. La Bruxelles transmit, însă, alte informații
> Scandalul canalului Bâstroe, faza pe măsurători. Documente
> Klaus Iohannis, primul discurs din 2024: Este crucial ca Moldova și Ucraina să primească sprijin
Studiul sugerează că Rusia ar trebui să plătească despăgubiri climatice în valoare de 32 de miliarde de dolari pentru emisiile generate în primii doi ani ai invaziei. Lennard de Klerk, autorul principal al studiului, a subliniat că impactul războiului nu afectează doar Ucraina, ci și clima la nivel global, cu consecințe semnificative pentru țările din Sudul Global.