Sindicatele din Sănătate acuză Guvernul că doar s-a făcut că le-a mărit salariile. Se anunță o grevă generală

01 iul. 2023, 18:00
LCV / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Federaţia Solidaritatea Sanitară a venit cu o reacție cu privire la OUG pentru salariile din sănătate, pe care a numit-o „Ordonanţa amăgirilor”. Sindicaliștii susțin că există o diferenţă foarte mare între beneficiile care au fost anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale.

Sindicaliștii se revoltă din cauza Ordonanței de Urgență

Sindicaliștii din Sănătate susțin că actul normativ care a fost dat vineri nu întrunește revendicările angajaţilor din Sănătate. Din această cauză, angajații amenință cu continuarea protestelor.

Vineri, ministerul Muncii a anunţat că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt adoptate noi măsuri cu privire la salarizarea personalului din sistemul sanitar public, care cuprinde majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală.

„Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o în şedinţa de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei `Solidaritatea Sanitară` nu se regăseşte în lista noastră de revendicări.
Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, afirmă sindicaliştii

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a menționat că a făcut o analiză a impactului Ordonanţei de urgenţă nr. 63/2023 pentru (…) stabilirea unor măsuri cu privire la salarizarea în sistemul sanitar public, care susține că defapt acest act normativ este o „Ordonanţă a amăgirilor”, deoarece între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale se observă o foarte mare diferență.

Categoriile de angajaţi care ar trebui să beneficieze de drepturile din actul normativ

Potrivit analizei de impact, angajaţilor din Sănătatea care au nevoie să le fie acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situaţii:

  • Nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depăşeşte plafonul de 30% aferent sporurilor şi indemnizaţiilor (efectul creşterilor salariale fictive).
  • Vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condiţiile de muncă) (efectul creşterilor salariale aparente).
  • Sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condiţiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajaţi (efectul transferului unor părţi din venitul salarial de la un angajat la altul).
„În sinteză, din perspectiva pretenţiei Guvernului de a creşte unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenţionat, împotriva căruia Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a luptat şi la elaborarea şi adoptarea legii nr. 153/2017.
La acest efect de simulare a unor creşteri salariale se adaugă amplificarea inechităţilor inexistente şi introducerea unora noi, intervenţia agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate.
Nu ştim dacă acest rezultat este cauzat de rea voinţă, de nepricepere ori de amândouă. Ştim doar că pentru marea majoritate a angajaţilor din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salarial”, afirmă reprezentanţii sindicaliştilor sin sănătate.

Sindicaliștii amenință cu o grevă generală

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat că în aceste condiții vor continua atât cu protestele deja aflate în desfăşurare, cât cu protestele anunţate pentru luna iulie:

  • Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfăşurare);
  • Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii(protest în desfăşurare);
  • 06 iulie 2023 – Pichetarea tuturor spitalelor din ţară;
  • 12 iulie 2023 – Organizarea Mitingului naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victorie;
  • 19 iulie 2023 – Greva de avertisment;
  • 27 iulie 2023 – Greva generală.
„Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”rămân aceleaşi, fiind susţinute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor şi de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 angajaţi care au semnat în cadrul protestului angajaţilor care asigură continuitatea serviciilor medicale”, conchide sindicaliştii.


Citeste si