Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, inclusiv pentru Ucraina

24 apr. 2024, 10:28
https://pixabay.com/photos/flag-america-usa-states-1291945/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Senatul SUA a aprobat un ajutor de 95 mld. dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, plus măsuri anti-China și Rusia.

Senatul Statelor Unite a votat în favoarea unui pachet de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include asistență substanțială pentru Ucraina, Israel și Taiwan, precum și măsuri pentru a contracara influența Chinei și Rusiei. Președintele Joe Biden a promis să promulge rapid legislația, care a fost adoptată cu un sprijin larg în ambele camere ale Congresului.

Pachetul de ajutor, rezultatul a luni de negocieri și presiuni internaționale, prevede 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a susține țara în conflictul cu Rusia. Fondurile vor fi folosite pentru aprovizionarea cu arme, muniție și echipamente militare, precum și pentru sprijin economic și umanitar.

Israel va primi 13 miliarde de dolari pentru asistență militară, inclusiv pentru întărirea scutului antirachetă "Iron Dome", iar Taiwanul va beneficia de 8 miliarde de dolari pentru a face față provocărilor militare din partea Chinei.

În plus, legislația include o clauză care ar putea duce la interzicerea aplicației TikTok în SUA, dacă nu se întrerup legăturile cu compania-mamă ByteDance și cu China. Platforma este acuzată de posibile riscuri de spionaj și manipulare a utilizatorilor americani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința sa față de Senatul SUA pentru acest ajutor, subliniind că sprijinul american consolidează rolul SUA ca lider mondial și far al democrației. Zelenski așteaptă cu nerăbdare promulgarea legii și următorul pachet de ajutor militar, care va include capacități cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană, esențiale pentru restabilirea păcii.

Această mișcare legislativă reprezintă un angajament ferm al SUA de a sprijini aliații săi și de a-și asuma un rol activ în promovarea securității globale în fața agresiunilor externe.



Citeste si