Angajații de la privat profită de vouchere de vacanță
Senatul a adoptat legea prin care și angajații de la privat beneficiază de voucherele de vacanță, însă pentru un timp limitat. Aceste vouchere ar urma să fie acordate angajaților de la privat din 2024 și până în 2026, iar votul final va fi dat de Camera Deputaților.
Banii pentru voucherele de vacanță se alocă în fiecare an, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, potrivit propunerii legislative semnate de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR. În cel mai apropiat timp urmează să se facă anunțul adoptării tacite și trimiterea către Camera Deputaților, for decizional în cazul acestei inițiative.
Guvernul va stabili și modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță. Acest lucru trebuie decis în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.
Citește și:
Porpunerea patronatelor din turism: taxă pentru românii care vor să-și facă vacanța în străinătate
Ministrul de Finanțe anunță tăieri drastice: salarii și sporuri plafonate
Măsurile fiscale dezbină coaliția. Specialiștii nu exclud alegerile anticipate
Timp de cinci zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii trebuie să vireze sumele către unitățile cu care au încheiate contracte, aceștia ocupându-se de transferul pentru beneficiari a valorii nominale a voucherelor de vacanță.
Românii care au contracte de muncă cu mai mulți angajatori
"Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS", se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Conform propunerii legislative, "începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat".
Citește și:
Proiect de lege: vouchere de vacanță la privat. Impactul pe care îl va avea asupra unor sectoare
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă anunță tăieri bugetare de 6 miliarde de lei
Scandalul salariilor IKEA: cât se câștigă în România și cât în Spania. Cum a stabilit compania leafa
În ceea ce privește românii care au încheiat contracte de muncă cu mai mulți angajatori în acelaşi timp, fiecare angajat va avea posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să beneficieze de voucherele de vacanţă.