Social Travel

Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat. Senatul a aprobat proiectul

schedule 06 iun. 2023, 12:31

Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat. Senatul a aprobat proiectul
Radu Bercan/Shutterstock

Senatul a aprobat un proiect de lege prin care românii angajați la privat la fel pot beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, pentru o anumită perioadă de timp.

Angajații de la privat profită de vouchere de vacanță

Senatul a adoptat legea prin care și angajații de la privat beneficiază de voucherele de vacanță, însă pentru un timp limitat. Aceste vouchere ar urma să fie acordate angajaților de la privat din 2024 și până în 2026, iar votul final va fi dat de Camera Deputaților.

Banii pentru voucherele de vacanță se alocă în fiecare an, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, potrivit propunerii legislative semnate de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR. În cel mai apropiat timp urmează să se facă anunțul adoptării tacite și trimiterea către Camera Deputaților, for decizional în cazul acestei inițiative.

Guvernul va stabili și modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță. Acest lucru trebuie decis în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

Timp de cinci zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii trebuie să vireze sumele către unitățile cu care au încheiate contracte, aceștia ocupându-se de transferul pentru beneficiari a valorii nominale a voucherelor de vacanță.

Românii care au contracte de muncă cu mai mulți angajatori

"Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS", se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Conform propunerii legislative, "începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat".

În ceea ce privește românii care au încheiat contracte de muncă cu mai mulți angajatori în acelaşi timp, fiecare angajat va avea posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să beneficieze de voucherele de vacanţă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---