Salarii mai mari pentru bugetari. Decizia ar urma să amâne cu 2 ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private
Înainte de an electoral, Guvernul s-a hotărât să majoreze salariile bugetarilor cu 5%. Vor crește și veniturile președintelui, ale miniștrilor și ale primarilor. Deciziile sunt cuprinse într-o ordonanță de urgență care va fi adoptată în curând. Actul ar urma să amâne cu doi ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private, ceea ce i-ar putea aduce demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, după cum cer liderii PNL, conform surselor Observator.
Ordonanța pregătită de Executiv prevede o mărire de 5% pentru salariile angajaților din aparatul bugetar. Aceeași majorare de 5% o vor primi, de la 1 ianuarie, și demnitarii: de la președinte și premier, până la toți membrii Guvernului, miniștri, prefecți și secretari de stat. Și aleșii locali - primarii, viceprimarii și șefii de Consilii Județene - vor beneficia de această mărire.
Din 2024, vor crește și salariile din Educație. O majorare de 20% va fi acordată în două tranșe: 13% de la 1 ianuarie și restul de 7% în august, înainte de alegerile locale.
Amânarea majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private
Sunt schimbări și în privința pensiilor private. Contribuția la Pilonul II de pensii va crește la 4,75% din salariul brut, dar abia peste doi ani, nu de la 1 ianaurie, așa cum prevedea legea în vigoare.
Citește și:
> Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari
> Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
> Pachetul de taxe și impozite, blocat. Zegrean, despre contestația la CCR a măsurilor fiscale
Mai clar, asta înseamnă că salariații români vor strânge mai puțini bani pentru pensiile private. În fiecare lună, un angajat va pierde 1% din salariul brut, bani care vor ajunge la Bugetul pensiilor de Stat, nu în Fondurile de pensii private. Experții spun că, până în 2026, pierderea medie va fi de 2.000 de lei pentru fiecare angajat care cotizează la Pilonul II de pensii private.
„Peste 8 milioane de români, vor fi afectaţi în sensul că li se vor acumula sume mult mai mici în conturi, faţă de ce ar fi trebuit. Deja calendarul de contribuţii la Pilonul 2 a fost întârziat de mai bine de 10 ani. Legea nu a fost niciodată respectată de Guverne”, Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat.
Sursele citate spun că liderii PNL au reacționat dur la aceste vești și i-au cerut demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș. Liberalul susține că măsura a fost propusă de PSD și că majorarea contribuției nu va fi amânată.
Citește și:
> Topul celor mai bune salarii de la stat din România, în funcție de domeniul de activitate
> Sporurile și bonusurile bugetarilor ar putea să dispară
> Buget pe 2024: Cum au împărțit guvernanții banii românilor. Au dat cu o mână și au luat cu alta
Ordonanța Guvernului va plafona sporurile și primele din sectorul bugetar la nivelul din decembrie, în timp ce munca suplimentară nu va mai fi răsplătită cu bani, ci doar cu zile de odihnă. Guvernul a decis ca pensiile speciale pentru aleșii locali vor fi amânate cu un an.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.