Rezumatul primei zile de grevă în Educație. Ce au făcut profesorii în timpul acesta

23 mai 2023, 08:47
Foto: Hotnews
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

A fost haos în prima zi de grevă generală din Educație. Elevii anunțați că se vor ține cursuri s-au trezit în fața ușilor închise, dascălii au stat singuri în clase și milioane de părinți sunt în impas, cu gândul la ce vor face de acum încolo cu copiii. Între timp, negocierile continuă. Ministrul Educației a mai pus luni două procente la majorările salariale, dar profesorii au refuzat oferta. Dascălii vor măriri de 50%, Guvernul le-a dat, momentan, 9%. În aceste condiții, nimeni nu știe cât ar putea dura greva. 

Rezumatul primei zile de grevă în Educație

Haosul a început de la prima oră, când unii copii care au ajuns la şcoală și au realizat că nu au ce face. Peste 220.000 de angajati din sistemul de invatamant și-au suspendat activitatea.  Profesorii greviști puteau fi găsiți adunați în cancelaria școlii, fie la catedră, chiar și fără elevi. 

„Este o zi ciudată, nu suntem fericite, dar trebuie să facem asta. Facem asta pentru că avem drepturi pe care statul nu ni le respectă”, Claudia Chiru, învățătoare în grevă. 
„Suntem foarte importanţi pentru că şi domnii care au ajuns acolo au ajuns tot datorită şcolii şi profesorilor pe care i-au avut, trebuie să înțeleagă că atunci când te prezinți în fața elevilor trebuie să ai și o anumită ținută, mulți dintre noi nu ne-o permitem”, Cristina Constantin, învățătoare în grevă.
„Atunci când avem teste din banii noștri tragem la xerox. Din banii noștri cumpăram markere. Pentru cei de la centru, de la minister, noi nu suntem nici oameni”, Beatrice Balaur, profesor la Liceul Cantemir Iași - Observator

Situația este alarmantă în cazul elevilor de la clasa a douăsprezecea, ei fiind acum în ultima săptămână de școală. În cazul în care greva nu se va opri, mediile lor vor rămâne neîncheiate și, mai grav, se poate ajunge chiar la înghețarea anului școlar.

Și elevii de clasa a 6-a sunt afectați direct, căci Evaluarea Națională, programată pentru miercuri și vineri, va fi, cel mai probabil, anulată. 

Unii profesori și-au ținut orele

Dat fiind că profesorii greviști nu sunt plătiți, unii dascăli au ținut cursurile. „Îi susțin, dar sufletește. Eu nu am întrerupt activitatea din motive pur personale”, a declarat Cecilia Todea, învățătoare, pentru sursa menționată mai sus. 

Printre cei care își țin orele se numără și profesoara Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, care se conectează online cu elevii din Sibiu la engleză. 

Cererile sindicaliștilor

Ei cer 4.000 de lei pentru un profesor debutant, comparativ de 2.700 de lei cat castiga în prezent. Iar un dascal la final de carieră îşi doreşte un venit de circa 6.000 de lei, cu 2.000 de lei mai mult. 

Guvernul le-a propus bonusuri de 1.000 de lei pentru cei care intră în sistem sau care predau în medii defavorizate. Mai mult, au promis creșteri salariale de până la 9% pentru personalul nedidactic. Profesorii însă nu au fost de acord. 



Citeste si