Revin ninsorile. Noul val de aer polar aduce viscol și frig extrem în România

19 ian. 2024, 09:42
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Trecem de la primăvară la iarnă în câteva ore, căci vremea se va schimba brusc. Vom trece de la căldură la frig extrem, ninsori și viscol, iar cei din vestul teritoriului vor fi primii care trec prin roller-coaster-ul temperaturilor. Valorile termice vor scădea și cu 14 grade Celsius. 

Trebuie să uităm câteva zile de hainele subțiri pe care le-am purtat zilele acestea, de exemplu, când în Timișoara termometrele au arătat 14...15 grade Celsius la orele amiezii. Sâmbătă, 20 ianuarie, vor fi 2 grade Celsius. 

Şi în Bucureşti sau Constanţa diferenţa temperatură va fi destul de mare - de la 14 grade, la 0 grade. Cald a fost şi la Rădăuţi sau Târgu Neamț, unde joi au fost 12 grade Celsius. 

De sâmbătă, se întorc ninsorile și cuprind Ardealul și jumătatea de nord a Moldovei. Temperaturile abia vor mai ajunge la 0 grade Celsius în Moldova și 3 grade în Banat, în acest weekend. 

Ninsorile vor coborî mâine noapte şi peste sudul ţării, iar stratul de zăpadă va depăşi 10 cm. Vântul puternic va spori senzaţia de frig, iar dacă aveţi în plan sporturi de iarnă, atenţie mare, căci la munte va fi viscol. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 19 ianuarie, prognoza pentru următoarele patru săptămâni. După un weekend cu atmosferă de iarnă, vremea se va menține răcoroasă la începutul săptămânii. Temperaturile vor fi modeste pentru această perioadă în jumătatea de sud a României, dar de la mijlocul săptămânii viitoare o masă de aer mai cald va duce la o creștere a temperaturilor în mare parte din țară. 

O arie de nebulozitate se va extinde treptat dinspre nord-vest şi va cuprinde majoritatea zonelor. Vor fi ninsori în Maramureş, zona Munţilor Apuseni şi nordul Carpaţilor Meridionali, iar în Crişana, nordul şi vestul Transilvaniei, în nordul Banatului şi al Moldovei vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza depunerile de polei.

La munte se va depune un nou strat de zăpadă, iar vântul va intensifica fenomenul de viscol. Din 25-26 ianuarie valorile termice prognozate ar putea trece de 10...12 grade în sud, sud-vest, sud-est, iar vântul va fi ceva mai activ în mai multe zone din țară. 

Vremea 22 - 29 ianuarie 2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de nord-est a teritoriului. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării și apropiat de cel normal în regiunile centrale, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile sudice.

Prognoza meteo 29 ianuarie - 5 februarie 2024

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice, precum și în extremitatea de nord-est a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Vremea 5 - 12 februarie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile sud-vestice, nord-estice și local în cele centrale și nord-vestice, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo 12 - 19 februarie 2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în sud-vestul și în nord-estul teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.



Citeste si